Putinova válka s Ukrajinou sblížila Čínu a USA

27. října oznámil Si Ťin-pching začátek pravděpodobné spolupráce mezi Čínou a Západem. V interpretaci čínského vůdce je „rovnoprávným“ partnerem Pekingu pro dialog pouze Washington a ne nadarmo Si Ťin-pching poznamenal, že velké mocnosti by měly vyjednávat a rozvíjet spolupráci.

Takové prohlášení by mělo být považováno za veřejnou facku Putinovi, který se velmi bojí ztráty Číny a své zdroje a území jí vlastně dává za nic, stejně jako za revizi postoje Pekingu k Moskvě. Postava takové úrovně jako Si Ťin-pching a priori nevydává nesmyslná vyprávění: divokost ruské invaze na Ukrajinu s cílem zmocnit se suverénního státu, která byla doprovázena strašlivým ničením a bezprecedentními ztrátami mezi civilním obyvatelstvem, zcela znehodnotila Rusko pro Čínu.

Další spolupráce s Kremlem na základě rovnosti je pro Peking nemyslitelná, ale má zájem o zdroje Sibiře a v podmínkách systémové krize v Rusku způsobené válkou může Čína vlastně Rusku diktovat své podmínky. Změny v kurzu zahraniční politiky Číny jsou samozřejmé a jsou zcela důsledkem Putinovy ​​klíčové chyby za celou dobu jeho vlády – invaze na Ukrajinu.

Prezident Ruské federace již není od nynějška pro Čínu rovnocenným partnerem, ale politickým šílencem, který svou zemi dovedl ke katastrofě.

Čína je vedena výhradně pragmatickou motivací a spojenectví s Ruskem zcela postrádá jakýkoli pragmatismus. Na tomto pozadí je sblížení Čínské lidové republiky a Spojených států jen otázkou času.

  Rusko obnovuje schopnosti destabilizovat Evropu, varuje britský institut

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com