Rakousko chce zavést daň z mimořádných zisků ropných a plynárenských firem

Rakouská vláda chce zavést dočasnou daň z mimořádných zisků energetických firem, anglicky označovanou windfall tax. Má platit dva roky a činit až 40 procent. Vláda si od tohoto kroku slibuje dvě až čtyři miliardy eur (49 až 97 miliard Kč), které hodlá použít na podporu domácností a firem. O plánu rakouského ministerstva financí, které tak naplňuje dohodu uzavřenou v Evropské unii, informují tiskové agentury.

Daň se bude vztahovat na zisky ropných a plynárenských firem v letošním a příštím roce, které jsou 20 procent nad průměrem předchozích let, uvedlo ministerstvo financí. Daň podle něj bude možné snížit na 33 procent, pokud firmy provedou takzvané zelené investice.

Výrobcům elektřiny se pak vláda chystá zisky zastropovat. Měli by dostávat maximálně 180 eur za megawatthodinu (MWh), pokud ale neinvestují do obnovitelných zdrojů, bude to jen 140 eur za MWh.

Daň z mimořádných zisků schválila na začátku měsíce v takzvaném daňovém balíčku česká Sněmovna. Daň dopadne na energetické, petrolejářské či těžební firmy a banky. Platit má po dobu tří let od příštího roku do roku 2025. Její sazba bude činit 60 procent, návrh ale musí ještě schválit Senát a podepsat prezident. Česká vláda schválila také zavedení tržního stropu pro výrobní ceny elektřiny.

Britská vláda pak ve čtvrtek oznámila, že zvýší daň z mimořádných zisků velkých energetických firem z 25 na 35 procent. Zároveň ji o tři roky prodlouží, platit by tak měla do roku 2028.

ČTK

  Na Filipínách se zřítilo vojenské letadlo s 85 lidmi na palubě

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com