Ukrajina je EU a EU je Ukrajina, řekl v Kyjevě šéf Evropské rady Michel

novinky.cz

Šéf Evropské rady Charles Michel při své dnešní návštěvě Kyjeva prohlásil, že Ukrajina je Evropská unie a Evropská unie je Ukrajina. Podle agentury Reuters dále řekl, že je zapotřebí pomoci východoevropské zemi vstoupit do evropského bloku. V ukrajinské metropoli se setkal s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Brusel udělil Ukrajině status kandidáta na členství v unii loni v červnu, jen několik měsíců poté, co zemi vojensky napadlo Rusko. „Musíme se snažit ze všech sil, abychom proměnili tento slib co nejrychleji ve skutečnost,“ uvedl dnes Michel ve svém projevu v ukrajinském parlamentu.

„Sním o tom, že jednoho dne – doufám, že brzy – bude mou funkci předsedy Evropské rady, nebo předsedy Evropského parlamentu nebo (Evropské) komise zastávat Ukrajinec,“ pronesl dále Michel.

Zelenskyj na společné tiskové konferenci s Michelem vyzval spojence, aby Kyjevu co nejdříve dodali více zbraní, což podle něj pomůže zajistit bezpečnost v Evropě. Prezident také řekl, že jednání o členství jeho země v EU by měla začít tento rok. „Máme k tomu všechny potřebné předpoklady,“ uvedl Zelenskyj.

Ukrajinský parlament přijal všechny zákony, které EU požadovala před zahájením přístupových rozhovorů, ale očekává se, že jejich realizace bude ještě trvat, poznamenal Reuters.

Západní země Kyjevu poskytují humanitární, finanční i vojenskou pomoc. „Ukrajinci bojují za svou zemi, za budoucnost svých dětí. Bojují však také za naše společné evropské hodnoty míru a prosperity. Potřebují naši podporu a zaslouží si ji,“ řekl Michel ještě před svou dnešní návštěvou Kyjeva.

Šéf Evropské rady Kyjev navštívil v předvečer zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu v německém Ramsteinu, která pod vedením Spojených států sdružuje přibližně 50 zemí. Páteční jednání se má soustředit na koordinaci pomoci Ukrajině, včetně poskytnutí těžkých obrněných vozidel a moderních systémů protivzdušné obrany. Michel se ve středu vyslovil pro to, aby Západ poskytl Ukrajině tanky, a pomohl jí tak čelit ruské invazi.

  Bělorusko omezilo vstup do pohraniční oblasti s Ukrajinou a Ruskem

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com