Bouřky na Karlovarsku, na Domažlicku popadaly lampy a stromy

fotolab.cz/

Silné bouře se v Česku o půlnoci ze čtvrtka na pátek vyskytovaly hlavně v Karlovarském kraji a části Plzeňského kraje, uvedl Český hydrometeorologický ústav na facebooku. Bouře výrazně zasáhly zatím Domažlicko, kde hasiči odstraňují stromy spadlé na silnice a v obci Babylon i popadané lampy veřejného osvětlení. Nejvýraznější situaci očekávají meteorologové v noci hlavně v Karlovarském a následně v Ústeckém kraji, kde může být škod ještě podle nich poměrně hodně. Přiznali nicméně, že výstraha nevyšla tak, jak očekávali. Ve čtvrtek dopoledne vydali výstrahu před extrémními bouřkami.

„Analyzujeme příčiny, nicméně hlavním problémem byla asi mocnost zádržné vrstvy, která dovolila spustit konvekci (přenos energie prouděním) v Bavorsku relativně pozdě. Bohužel iniciace konvekce je při předpovědi bouřek největším oříškem,“ uvedli meteorologové. „Bohužel/bohudíky příroda bude vždy na krok před námi,“ dodali.

Aktuální bouře mohou ale podle nich stále přinášet lokální škody, zejména kvůli větru. Kolem půlnoci se silné bouře vyskytovaly zejména v Karlovarském kraji a na Rakovnicku, kde by podle nich mohly padat i velké kroupy. Bouřky také provází velmi vysoká blesková aktivita.

Podle mluvčího hasičů Plzeňského kraje Petra Poncara měly jednotky v kraji kvůli počasí do půlnoci 26 výjezdů. „Drtivá většina jsou stromy na komunikacích. V Babylonu řešíme padlé lampy veřejného osvětlení. Zásahy jsou téměř výhradně na Domažlicku,“ upřesnil na twitteru.

Podle čtvrteční výstrahy hrozily v západní části Česka do časného pátečního rána extrémně silné bouřky. Mohly je doprovázet prudké nárazy větru o rychlosti kolem 110 kilometrů za hodinu, až pěticentimetrové kroupy a intenzivní přívalový déšť.

ČTK

  Vojtěch dnes navrhne vládě vyhlášení nouzového stavu

1 Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com