V úterý přibylo nejvíce nakažených za dva týdny, PES stále na 64

archiv.ihned.cz

V Česku v úterý přibylo 5848 potvrzených případů koronaviru. Je to nejvyšší nárůst za dva týdny. Laboratoře provedly téměř 22.800 testů. Pozitivní výsledek mělo 25,65 procenta z nich, což je nejvyšší podíl od 14. listopadu. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Index protiepidemického systému PES se dál drží na 64 bodech. Čtvrtý den je tak nad hranicí čtvrtého stupně pohotovosti. V Česku ale dál platí třetí stupeň a ministerstvo zatím přechod na vyšší stupeň nechystá. Poslanci odpoledne posoudí další žádost vlády o souhlas s prodloužením nouzového stavu.

Od březnového začátku epidemie se v ČR koronavirem nakazilo 556.927 lidí, vyléčilo se téměř 490.000 z nich. Aktuálně je v zemi přibližně 58.000 nakažených, většina má mírný průběh. S covidem-19 bylo v úterý hospitalizováno 4324 lidí, jejich počet klesl proti pondělí jen mírně. V těžkém stavu je 550 z nich.

Do statistik od úterního rána přibylo dalších 100 úmrtí. Celkem zemřelo s koronavirem 9136 lidí. Denní počty zemřelých se v posledních dnech většinou drží pod stovkou. Na pondělí připadá 79 obětí, na úterý zatím 50. Tyto údaje ale obvykle při dalších aktualizacích rostou. Na začátku listopadu umíralo s covidem denně i více než 200 lidí.

Rizikové skóre PES se dlouho drželo na 57 bodech. V neděli ale vzrostlo na 62 bodů a od pondělí je na 64 bodech. Čtvrtý stupeň pohotovosti začíná od 61 bodů. Pokud je index rizika PES tři a více dnů vyšší než úroveň současného stupně pohotovosti, měla vláda podle metodiky PES přechod na vyšší stupeň zvážit. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale v pondělí po jednání vlády řekl, že ministerstvo zatím nenavrhuje přechod do čtvrtého stupně.

Zároveň ale ministerstvo ode dneška částečně zpřísnilo opatření oproti krokům daným tabulkou opatření PES pro třetí stupeň. Restaurace, bary a další stravovací zařízení včetně výdejních okének zavírat nejpozději ve 20:00. To znamená o dvě hodiny dříve než několik posledních dnů, kdy do nich znovu mohli po několika týdnech přijít hosté. Nové omezení otvírací doby se netýká rozvozu jídla. Po celý den je pak zakázána konzumace alkoholu na veřejnosti. Na trzích je zakázáno prodávat alkohol i občerstvení.

  Důvěra v prezidenta po nástupu Pavla stoupla, věří mu většina lidí

Nárůst množství nakažených koronavirem zrychluje vytrvale několik dní. Už od čtvrtka jsou denní nárůsty vyšší než za stejný den předchozího týdne. Předtím denní přírůstky od přelomu října a listopadu, kdy dosahovaly rekordních hodnot kolem 15.000 případů, klesaly.

Nejpostiženějším regionem je v současnosti Havlíčkobrodsko, kde za posledních sedm dní zaznamenali 512 nakažených na 100.000 obyvatel. Relativně nejlépe na tom naopak je Českokrumlovsko se 109 a sousední Českobudějovicko se 112 nakaženými na 100.000 obyvatel.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com