V Ústí nad Labem se demonstrovalo proti rasismu a diskriminaci

novinky.cz

Kolem 200 lidí se v sobotu odpoledne sešlo v Ústí nad Labem na shromáždění proti rasismu a diskriminaci, které uspořádala nově vznikající romská politická strana Roma Luma.

Minutou ticha uctili přítomní památku Roma, který zemřel 19.června v Teplicích krátce po zásahu policistů.

„Nejsme menšina, jsme národ, hrdý národ,” zaznělo na demonstraci, jejíž účastníci žádali nejen objektivní vyšetření případu, ale také rovný přístup Romů k práci a vzdělání a bezpečí pro své rodiny a své děti.

Kvůli potyčce dvou mužů, kteří také poškozovali cizí auta, zasahovali policisté v Teplicích v sobotu 19. června odpoledne. Když na místo přijela hlídka, ležel podle policie jeden z mužů na zemi a měl zjevná zranění.

Když se k němu policisté přiblížili, začal být agresivní a napadl je, uvedla policie. Policisté použili donucovací prostředky a přivolali sanitku, ve voze záchranáři zahájili resuscitaci, zhruba o 15 minut později lékař v nemocnici konstatoval smrt šestačtyřicetiletého muže.

Pitva zemřelého podle nich neodhalila známky poranění orgánů ani dušení, muž měl v těle pervitin. Zemřel na selhání srdce. Policisté trvají na tom, že smrt nesouvisela se zákrokem.

Rodina zemřelého Roma podala už na konci června na Policii ČR trestní oznámení, žádá také oponentní pitvu a objektivní vyšetření události.

Podobná demonstrace by se měla uskutečnit v neděli odpoledne v Teplicích, ta však nemá oficiálního organizátora.

Zdroj: https://www.novinky.cz

  Vakcína nebo potvrzení o očkování? Na dark webu není problém je sehnat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com