V sobotu 159 nakažených, reprodukční číslo je nejvyšší od začátku roku

nemorako.cz

V sobotu přibylo v Česku 159 případů nemoci covid-19, to je o 35 víc než před týdnem. Pokračuje tak nárůst nakažených v mezitýdenním srovnání. Reprodukční číslo ukazující šíření epidemie stouplo na téměř 1,35 a je nejvyšší od začátku roku. Počet lidí, kteří jsou s covidem v nemocnicích, ale klesl. Ministerstvo zdravotnictví jich nyní eviduje 25, z toho tři ve vážném stavu. V pátek bylo hospitalizovaných pacientů s koronavirem podle aktualizovaných údajů na webu 36, minulou sobotu 27. Za posledních šest dní statistiky dosud neregistrují žádné úmrtí s covidem, v předchozích dnech jen sporadicky.

V uplynulých sedmi dnech připadá nyní v Česku na 100.000 obyvatel zhruba 12 nakažených, stejně jako předchozí den, před týdnem bylo takzvané incidenční číslo devět. Nejhorší situace je dál v Praze s 36 případy, následuje Plzeňský kraj s 27. Na druhém konci žebříčku je Karlovarský kraj, kde připadají zhruba tři nemocní s covidem-19 na 100.000 obyvatel.

Reprodukční číslo udává, kolik jeden pozitivně testovaný nakazí v průměru dalších lidí. K sobotě vzrostlo na téměř 1,35 z předchozích 1,28. Naposledy bylo vyšší 3. ledna. Nad hodnotou jedna, která ukazuje na zrychlování šíření epidemie, se drží od konce června.

Laboratoře v sobotu otestovaly téměř 64.500 lidí, přesnějších PCR testů bylo zhruba o 14.000 víc než antigenních. Před týdnem eviduje ministerstvo zdravotnictví dohromady přes 77.000 testů. U nejčastěji prováděných testů – preventivních – se podíl pozitivních v poslední době pohybuje kolem 0,1 procenta. Téměř 1,7 procenta byla v sobotu pozitivita u diagnostických testů, které podstupují třeba lidé vykazující příznaky. U epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, činil podíl pozitivních 0,4 procenta. Když epidemie na jaře vrcholila, byla pozitiva testů mnohonásobně vyšší.

Od začátku epidemie se v České republice koronavirus prokázal u téměř 1,7 milionu lidí, z toho asi 98 procent z nich se vyléčilo a 30.331 s potvrzeným onemocněním covid-19 zemřelo.

  Česko obstavilo majetek ruského oligarchy. Přišel o továrnu i hotely

Epidemická situace je v poslední době kvůli šíření mutace delta znovu riziková. Pro prokázání bezinfekčnosti na covid-19 proto už nestačí uplynutí tři týdnů od první dávky očkování. Za bezinfekční jsou považovaní lidé až po 14 dnech po dokončeném očkování, tedy nejběžněji po druhé dávce vakcíny, nebo pokud jsou maximálně 180 dní po prodělání nákazy. Jinak se musí prokázat negativním testem. Podle odborníků se nyní šíří nákaza nejvíc mezi mladými lidmi, kteří jsou málo proočkovaní. Očkovat se v Česku mohou lidé od 12 let.

Zdravotníci od prosincového začátku očkování aplikovali v Česku přes 8,8 milionu dávek vakcíny proti koronaviru. Víc než třetina populace, zhruba 3,8 milionu lidí, má ukončené očkování. Dalších 1,4 milionu obyvatel je očkováno částečně. Za sobotu se očkovalo 36.122 lidí, zhruba o 2000 méně než předchozí týden, údaje se ale ještě zpětně zpravidla navyšují.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) chce kvůli nárůstu počtu nových případů koronaviru více kontrol dokumentů o bezinfekčnosti v klubech. Požádá o ně hygieniky a policii, řekl v rozhovoru pro iROZHLAS.cz. Epidemická situace se podle něj zhoršuje hlavně v Praze, částečně ve Středočeském a Plzeňském kraji. Největší nárůst je ve věkové skupině 16 až 20 let. Stát chce také víc motivovat lidi k očkování. V pondělí proto začnou v Praze fungovat dvě očkovací místa, do kterých bude možné přijít bez předchozí registrace či objednání termínu. Budou na hlavním nádraží a v obchodním centru na Chodově.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com