Ruské vojenské velení opakuje chyby a nedostatky z minulosti v konfliktu na Ukrajině

V Zdeňka Petráše, specialisty na bezpečnostní a vojensko-strategické studie z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií na Univerzitě obrany v Brně, podle jeho slov dochází v ruském vojenském velení v konfliktu na Ukrajině k opakování chyb a nedostatků, které lze pozorovat již od dob druhé světové války a války studené. V jeho rozhovoru s ČTK zaznělo, že dosavadní vývoj konfliktu by se s trochou nadsázky mohl nazvat „podivnou válkou“.

Podle Petráše měla ruská armáda zahájit operaci ve směru na hlavní město Kyjev a další strategicky důležitá místa v severní a východní části Ukrajiny, s cílem ochromit protivníka vojensky a paralyzovat jeho politické vedení. Nicméně ruské vojenské velení zcela popřelo zásadní operační principy vedení války. Původně se však zdálo, že bychom mohli být svědky novátorského přístupu k vedení operace, podobně jako tomu bylo v případě německého wehrmachtu při útoku na Francii na podzim roku 1939.

Postupem času se ale ukázalo, že intervence ruských vojsk na Ukrajině má více než zahájení ozbrojeného konfliktu na území svrchovaného státu podobu vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968 či do Maďarska v roce 1956. Od zahájení vojenského útoku na Ukrajinu v roce 2022 uplyne v pátek rok a dosavadní vývoj konfliktu naznačuje, že ruské vojenské velení neprovedlo potřebné změny ve své strategii. Petráš zdůrazňuje, že zahájení operace na Ukrajině vyžadovalo neutralizaci systému protivzdušné obrany a systému velení ukrajinské armády, jako tomu bylo v případě války v Perském zálivu v roce 1991. K ničemu takovému ale nedošlo a ruská strana od počátku konfliktu na tento fakt značně doplácela. V této souvislosti lze pozorovat, že současné ruské vojenské velení nedisponuje potřebnými schopnostmi koordinovaný vedením vojenské operace, což vede k neefektivnímu využití dostupných sil a prostředků.

 

  Vláda ve středu projedná varianty státního obchodníka s energiemi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com