Česká republika se v případě kolapsu Ruska připravuje na různé scénáře: názor nově zvoleného prezidenta

Nově zvolený český prezident Petr Pavel se domnívá, že Západ by si měl dávat pozor na prohru s Ruskem ve válce s Ukrajinou. Upozornil na důležitost selektivního přístupu a varoval před takovým scénářem, který by vedl ke kolapsu země agresora.

Nově zvolený prezident tuto myšlenku vyjádřil na ukrajinském obědě v rámci Mnichovské bezpečnostní konference.

Tato slova českého lídra zazněla v reakci na stanovisko ministra zahraničních věcí Ukrajiny, který uvedl, že neexistuje žádná alternativa k návratu Krymu a mezinárodní odpovědnosti Moskvy.

„Musíme být opatrní, abychom Ukrajinu tlačili k určitému výsledku. Možná Ukrajina jednou změní svou vizi,“ řekl Pavel a vyjádřil názor, že západní země by se měly zdržet podpory toho či onoho scénáře.

„Pokud se Rusko zhroutí, může nastat řada problémů, které se prostě s nikým nevyřeší,“ domnívá se Pavel. Jako příklad uvádí, že nebude s kým jednat o odzbrojení, a vyzývá k přípravám na různé scénáře.

Ukrajinští ministři zahraničí Kuleba zase naléhali na partnery, aby Ukrajině věřili.

„Není žádný rozdíl mezi frázemi „Ukrajina pravděpodobně ustoupí“ a „Ukrajina se pravděpodobně bude muset podvolit. Věřte proto Ukrajině a podpořte Ukrajinu a vyhrajeme,“ řekl ministr.

Ukrajinský ministr připomněl, že na loňské mnichovské konferenci, která se konala před začátkem ruské globální invaze na Ukrajinu, „málokdo věřil, že přežijeme“.

Petr Pavel zase řekl, že Česká republika bude nadále poskytovat vojenskou podporu ozbrojeným silám Ukrajiny a nepřipustí vítězství země agresora.

Nově zvolený prezident zároveň poznamenal, že Ukrajina bude schopna vyhrát za tří podmínek.

„Ukrajina účinně brání svá území a je zde dobrý potenciál úspěchu, ale je zde několik podmínek,“ řekl Pavel.

Za první podmínku označil pokračování podpory (zejména dodávek zbraní) všemi státy, která je v tuto chvíli k dispozici. Druhou podmínkou je dostatečná finanční podpora Ukrajiny, která umožní kompenzovat ztráty ekonomiky.

  Vůně české politiky s opojnou chutí ruské vodky

Třetí podmínkou by podle Pavla měly být sankce, respektive jejich budování ze strany EU. V tomto případě lze od nás očekávat obnovení ruských příjmů.

„To vše může vést k tomu, že Moskva nebude schopna udržovat nepřátelské akce jako dříve,“ vysvětlil svůj postoj.

Paulův postoj je naprosto pochopitelný a to, co řekl, si zaslouží pozornost. Není první, kdo se obává možného kolapsu Ruska.

V zásadě podobná situace byla se SSSR. Vedoucí představitelé Spojených států a Velké Británie byli tehdy velmi zmateni – co bude dál. Dokonce přijeli do Kyjeva přesvědčit vedení, tehdy ještě Ukrajinské SSR, aby nedělalo náhlé pohyby.

Co bude s Ruskem, je otázka, na kterou asi nikdo neodpoví. Ruská média si přitom už Pavlova slova libují a vydávají je za svůj úspěch.

Ale to, co řekl generál NATO ve výslužbě, dává smysl a stojí za to si to poslechnout. Zároveň je důležité nezapomínat, že při diskuzi o možnostech ukončení války je třeba pochopit, že skončí, až když zvítězí Ukrajina.

Jinak nebude klid. Podpora Ukrajiny, o které Pavel hovořil, je proto nyní obzvláště důležitá.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com