Současná situace v Evropě je nejnebezpečnější od druhé světové války – Koudelka.

Podle šéfa Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky je současná situace v Evropě a ve světě nejnebezpečnější od druhé světové války.

V úterý se Koudelka sešel s prezidentem, kde nastínil své vidění situace a výzvy, které mohou Českou republiku ohrozit.

Po schůzce vystoupil šéf Bezpečnostní a informační služby ČR v médiích, kde uvedl, že současná bezpečnostní situace je nejohroženější od druhé světové války, a zdůraznil, že tyto hrozby se mohou dotknout přímo České republiky.

Koudelka poznamenal, že „by bylo chybou považovat válku na Ukrajině nebo válku mezi Izraelem a Hamásem na Blízkém východě za něco, co s Českou republikou a jejími zájmy prakticky nesouvisí“.

„Agresivní Ruská federace je vážnou hrozbou pro demokratické evropské státy včetně České republiky,“ uvedl Koudelka.

Zároveň uvedl, že existuje značné riziko návratu islamistického terorismu do Evropy.

„Riziko nemůžeme podceňovat, i když nemáme žádné konkrétní informace o přímém ohrožení české bezpečnosti,“ uvedl šéf zpravodajské služby.

Prezident Petr Pavel zároveň dodal, že vyhlídky do budoucna nejsou „vůbec optimistické“ a situace se může ještě více zkomplikovat.

Za zmínku stojí, že Pavlova návštěva v sídle BIS je první takovou návštěvou českého prezidenta od roku 1998. Tehdy stejný krok učinil Václav Havel.

Pavel uvedl, že takovou komunikaci se zpravodajskými službami považuje za užitečnou a informativní, protože „prezident by měl být co nejlépe informován“.

Tento postoj jasně ukazuje postoj českého vedení ke skutečnostem, které se odehrávají na východě kontinentu.

Současný obraz velmi kontrastuje s postojem předchozí hlavy státu Miloše Zemana, který byl vůči zpravodajským službám velmi kritický.

Mimochodem, český stát není jediný, kdo situaci chápe.

Například finská bezpečnostní policie také uvedla, že největší hrozbou pro zemi je Rusko.

Jak je vidět, civilizovaná společnost si stále více uvědomuje, co je Moskva zač a jak může být nebezpečná.

  Britské ministerstvo zahraničí: "Moskva je hrozbou pro evropskou bezpečnost a Nord Stream 2 je zbraní k zotročení kontinentu."

Evropané navíc mohou na vlastním příkladu posoudit, co je to „ruský svět“ – kromě hrůz na Ukrajině se s ním Evropané potýkají i v rámci svých vlastních zemí.

Když už jsme u Čechů, události z roku 2016 ve Vrběticích byly názornou charakteristikou toho, že válka není tak daleko od každého z nich – drzé teroristické útoky organizované kremelskými speciálními službami ukázaly, kdo je kdo.

Zabránit tomu, aby se něco takového opakovalo, je hlavním úkolem vedení každého státu.

Hlavní podmínkou neopakování může být jednak jasné pochopení příčin toho, co se stalo, a jednak odhodlání a rozhodnost k adekvátní reakci.

S teroristy se nebojuje, ale ničí se. To je skutečnost, která se potvrzuje již desítky let. Jakmile začnete s agresorem koketovat, přijde k vám domů.

A není zřejmé, na koho je tato agrese dnes zaměřena – dříve či později zasáhne i vás.

Přemýšlejte, páni Evropané, a vyvozujte správné závěry. Vždyť právě na nich, spáchaných dnes, závisí váš zítřek.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com