Pavel pokládá dlouhodobě za důležité mít v Rusku velvyslance

Prezident Petr Pavel pokládá dlouhodobě za důležité mít v Rusku zastoupení na úrovni velvyslance. Novinářům po dnešní návštěvě Bezpečnostní informační služby (BIS) řekl, že by bylo možné vyslání velvyslance připravovat a přikročit k němu ve vhodnější situaci. Podle šéfa kontrarozvědky Michala Koudelky je nejpodstatnější, že se v poslední době výrazně snížil rozsah ruského diplomatického zastoupení v tuzemsku. Varování před ruskými aktivitami dlouhodobě patří mezi klíčové pasáže veřejných částí výročních zpráv BIS.

Pavel loni v prosinci řekl, že v dlouhodobém horizontu se počítá s tím, že Česko by mělo mít v Rusku velvyslance. Velvyslancem v Rusku je Vítězslav Pivoňka, který ale už měsíce pobývá v Česku. V Moskvě působí diplomat Jiří Čistecký jako zástupce velvyslance. Pavel se dříve k otázce nového ambasadora v Moskvě vyjadřoval zdrženlivěji než například ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Otázka obsazení postu v Moskvě je podle Pavla nyní záležitostí pro ministerstvo zahraničních věcí, vládu a Hrad. „Dlouhodobě vnímám důležitost toho mít i v Rusku zastoupení na úrovni velvyslance. Otázkou je, zda zrovna v tuto dobu je pro to vhodná situace,“ uvedl. Vzhledem k délce procesu je ale možná dobré na přípravách pracovat už teď. „A až nastane vhodná situace, tak to zrealizovat,“ dodal.

Koudelka vyzdvihl, že Česko v posledních letech opustil velký počet ruských diplomatů. „A mezi nimi velké množství ruských zpravodajců, takže dnes je početní stav v Praze na ruské ambasádě a v Moskvě na české ambasádě stejný. To je věc, o kterou jsme usilovali desítky let, a má to velmi zásadní vliv na bezpečnost ČR,“ řekl.

Česko má s Ruskem napjaté diplomatické vztahy od roku 2021 po zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. Počet ruských diplomatů v ČR se dál snížil i po předloňské ruské invazi na Ukrajinu. Na ruském velvyslanectví v Praze loni působilo šest diplomatů.

  PŘEHLEDNĚ: Která opatření mohou platit i bez nouzového stavu a která ne

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com