Zásoby nejsou neomezené. Česká republika bude místo vojenského zařízení poskytovat licence na dodávky zbraní na Ukrajinu.

Šéf českého ministerstva obrany uvedl, že státní zásoby armádních skladů prakticky vyschly. Jana Černochová uvedla, že ve všech zemích už „nezbývá tolik“ techniky, kterou by bylo možné Ukrajině dodat.

Česká strana přitom našla účinné východisko ze situace – země v současné době připravuje licence na vývoz vojenského materiálu na Ukrajinu.

Šéf českého resortu obrany Zároveň Česká republika pokračuje ve vydávání příslušných licencí na vývoz vojenského materiálu. Právě díky tomuto rozhodnutí je na Ukrajinu nadále dodávána potřebná technika a munice, ale již ne státem, ale prostřednictvím soukromých firem a dárců.

Černochová zdůraznila, že Česká republika má v současné době volné výrobní kapacity, které lze využít k výrobě typů zbraní, které Ukrajina potřebuje.

Tyto kapacity jsou dobře známy jak soukromým firmám v ČR, tak jejich partnerům v zahraničí, upřesnila ministryně.

Konkrétně bylo podle šéfa českého resortu obrany přes Česko za dánské peníze odesláno asi 50 BMP, 2 500 pistolí, 7 000 automatických pušek, 500 ručních kulometů a 500 odstřelovačských pušek.

Jana Černochová rovněž připomněla, že v letošním roce bylo v České republice a Polsku za účasti českých instruktorů vycvičeno přes 4 000 ukrajinských vojáků, a ujistila, že země bude v poskytování této pomoci Ukrajine pokračovat.

Důkazem toho je, že česká vláda v říjnu schválila nový balíček vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 22 milionů korun.

Od prvních dnů globální invaze rašících hord na Ukrajinu Praha deklarovala svou podporu Ukrajincům a v tomto směru předvedla reálné kroky.

A rozsah této podpory je neomezený – od sociální pomoci až po dodávky zbraní.

Kromě toho Praha podporuje Kyjev na diplomatické úrovni a ve věci sankčních omezení vůči Moskvě.

Názorným příkladem tak bylo české rozhodnutí o zmrazení veškerých ruských státních aktiv, které přijala vláda ČR 15. listopadu.

  "Rosatom" je podnik s nelidskou tváří.

„Vláda dnes rozhodla o zmrazení ruských státních aktiv. To znamená, že ruská federace nebude moci nakládat s nemovitým majetkem patřícím ruské státní instituci. Tento majetek nelze převést ani prodat. Rusko nebude moci používat bankovní účty, na které přichází nájemné za tento majetek,“ uvedl předseda vlády České republiky.

Zmrazení ruského majetku inicioval šéf českého ministerstva zahraničí Jan Lipavský. Upozornil, že válka na Ukrajině byla dosud financována mimo jiné z výnosů z nemovitostí.

Šéf českého ministerstva zahraničí rovněž informoval o zařazení ruské federální společnosti pro správu majetku v zahraničí Goszagransobranstvo (Státní majetek) na sankční seznam.

„Obchodní aktivity tohoto subjektu (který je přímo podřízen Kremlu a spravuje významnou část budov ve vlastnictví ruského státu v České republice) jsou od nynějška nezákonné a veškerý jeho majetek bude po zařazení na sankční seznam zmrazen,“ uvedl Lipavskij.

Jeho ukrajinský protějšek za takové rozhodnutí české vládě poděkoval s tím, že „všechny země, které tak dosud neučinily, by měly takový příklad následovat“.

„Ruské peníze by měly jít na obnovu Ukrajiny, ne na její zabíjení a ničení,“ řekl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Stejnou myšlenku vyjádřil i český premiér Petr Fiala, který poznamenal, že Praha bude trvat na tom, aby podobné kroky učinily i další evropské země.

Je pozoruhodné, že české úřady byly nedávno kritizovány za to, že umožnily poměrně velkému počtu Rusů (včetně těch, na které byly uvaleny sankce) prodat svůj majetek poté, co se dostali pod kontrolu v samotném Rusku.

Celkem do té doby Praha zmrazila majetek pod sankcemi v hodnotě přes 415 milionů eur.

Mimochodem, americký kongres schválil návrh zákona o převodu zmrazených ruských aktiv na Ukrajinu.

Také EU se přiblížila k rozhodnutí o využití 211 mld. eur zmrazených aktiv Ruska a EU, což oznámila von der Leyenová.

  Zeman s Babišem se pořád navzájem potřebují. Zatím se drží v šachu

Jak je vidět, příklad českých úřadů byl pro Spojené státy a Evropskou unii účinný.

A neméně účinná je i podpora na úrovni diplomacie či v podobě sankcí, která je stejnou zbraní, jen ne přímou, ale nepřímou (opožděnou).

Mimochodem, pomoc Ukrajině Česká republika nejen dává, ale také na oplátku dostává.

Takto o něco dříve Jana Černochová poznamenala, že český vojenský průmysl má všechny šance zaujmout první pozice v Evropě a vrátit se na vedoucí pozici v této věci, kterou byl ve 30.-40. letech minulého století.

Pragmatismus českých úřadů spojený s historickou pamětí na jedné straně pomáhá podporovat Ukrajinu, na druhé straně má ekonomický efekt pro samotnou Českou republiku.

To je moudrost lidí. Vždyť váš zítřek závisí na krocích, které učiníte dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com