EUobserver: Bělorusko a Rusko cvičí veterány k útoku na polské pohraničníky

Běloruské speciální jednotky a instruktoři GRU na vojenské základně cvičili veterány z Iráku a Afghánistánu.

Uvedl to bývalý zaměstnanec Lukašenkova režimu, bývalý běloruský velvyslanec ve Francii a Polsku a bývalý ministr kultury Pavel Latuško, EUobserver.

„Migrační krize využívá (běloruský prezident Alexandr) Lukašenko k tomu, aby vyslal lidi s bojovými zkušenostmi, kteří v Bělorusku absolvovali další výcvik k provádění teroristických činů,“ řekl Pavel Latuško, bývalý běloruský velvyslanec ve Francii a bývalý běloruský ministr kultury.

Jeho prohlášení přichází uprostřed střetů mezi migranty a polskou pohraniční stráží, které v pondělí (8. listopadu) znepokojily celý svět.

„Lukašenko se pak pustí do lokálního vojenského konfliktu na hranicích s EU a mezitím světu prodá obraz humanitární krize, za kterou mohou Evropané,“ řekl Latuško, který po připojení k prodemokratickému hnutí v Bělorusku uprchl do Varšavy.

„Je to typ propagandy z nacistické éry,“ řekl.

Poznamenal, že afghánští a iráčtí veteráni byli vybráni a převezeni do Běloruska v červenci a září.

Dodal, že byli vycvičeni na základně u obce Opsa na severozápadě Běloruska, která patří OSAM, samostatné službě aktivních akcí Státního pohraničního výboru Běloruska.

„Výcvik vedla brigáda Mar’ina Gorka běloruských speciálních sil, která v 80. letech bojovala v Afghánistánu, a instruktoři z ruské vojenské rozvědky GRU,“ dodal Latuško.

„Na základně se cvičili iráčtí občané, nyní se cvičí Afghánci z Tádžikistánu, kteří mají bojové zkušenosti. A necvičí jen několik desítek lidí, ale celé oddíly,“ řekl.

„Na hranicích Běloruska s EU se připravují střety s použitím zbraní,“ zdůraznil.

Podle Latuška získal tyto informace od „vysoce postavených zdrojů v běloruských zvláštních službách.

„Nemohu uvést jména ani dokumenty, protože tito lidé jsou ve velkém nebezpečí – za předání těchto informací jim hrozí trest smrti,“ uvedl pro EUobserver.

Autor: Peter Jelen

  Ke kybernetickému útoku na Ukrajinu byly použity i IP adresy z Česka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com