K platům politiků se poslanci sejdou z podnětu ANO příští týden ve čtvrtek

K debatě o platech vrcholných politiků se poslanci mimořádně sejdou z podnětu opozičního hnutí ANO příští týden ve čtvrtek. ČTK a České televizi to dnes řekla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která později mimořádnou schůzi svolala na čtvrtečních 18:00. Je podle ní pravděpodobné, že koaliční většina nepodpoří schválení návrhu programu. V úvodu tak budou moci mluvit jen řečníci s právem přednostního vystoupení a Sněmovna nebude moci hlasovat o případných návrzích usnesení.

Diskuse na téma „opakovaný návrh hnutí ANO na zmrazení platů politiků“, jak zní návrh programu mimořádné schůze, začne po pravidelných ústních interpelacích na členy vlády na řádné schůzi. „Pro nás stále platí, že jakýkoliv růst platů politiků je v tuto chvíli naprosto nepřijatelný, a o tom budeme i na schůzi hovořit,“ sdělila ve středu ČTK předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová.

Poslanci ANO podali podle Pekarové Adamové žádost takovým způsobem, že se na mimořádné schůzi „stejně nedá k ničemu dobrat a nic rozhodnout“. Návrh programu neobsahuje projednání žádného konkrétního návrhu zákona. „Je to opravdu bod, kde se bude jen planě mluvit. Možná spíš uslyšíme spoustu projevů, které budou takovým mlácením prázdné slámy,“ poznamenala Pekarová Adamová. I proto koalice podle ní návrh programu pravděpodobně nepodpoří. „Myslím si, že by to bylo úplně zbytečné, protože opravdu nemá smysl se zdržovat debatou, která ani nemůže dospět k jakémukoli řešení,“ dodala.

Předseda ANO Andrej Babiš podal začátkem tohoto týdne návrh na pětileté zmrazení platů poslanců, senátorů, členů vlády či prezidenta. Poslanci tuto předlohu zatím projednávat nemohou, nejprve se k ní musí vyjádřit vláda. Má na to měsíc.

Kabinet ve středu schválil navýšení platů vrcholných politiků, soudců a státních zástupců pro příští rok o 6,95 procenta. Jejich zmrazování pokládají vládní představitelé za problematické, do automatického mechanismu stanovování by se podle nich nemělo zasahovat. Ministerstvo práce a sociálních věcí původně navrhovalo skokové navýšení platů zhruba o 13,7 procenta, což členové vlády označovali za nereálné. Aktuální novelu platového zákona zatím vláda nezveřejnila. Není proto možné vypočítat ani předběžné částky, které by mohli veřejní funkcionáři od ledna pobírat.

  Babiš ke koronaviru: Nesmíme zopakovat chyby z loňského léta

Nastavením platů poslanců, senátorů, členů vlády, prezidenta či soudců se musejí politici znovu zabývat v souvislosti s květnovým verdiktem Ústavního soudu. Soud zrušil s platností od příštího roku zákonný koeficient nutný pro výpočet platů vrcholných politiků, soudců, státních zástupců a dalších funkcionářů z průměrné hrubé měsíční nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství vždy za předloňský rok. Soud uvedl, že letošní snížení soudcovských platů, které spočívalo v trvalé změně tohoto koeficientu, odporuje ústavnímu pořádku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com