Ruští vojáci vyslechli čtyři zajaté Ukrajince a pak je zabili, tvrdí Kyjev

Ruští vojáci u města Selydove na východě Ukrajiny zajali čtyři příslušníky ukrajinské národní gardy, vyslechli je před kamerou a pak je zabili, uvedl dnes úřad ukrajinského generálního prokurátora. Prokuratura zahájila vyšetřování kvůli podezření, že se Rusové dopustili válečného zločinu a vraždy.

O zabíjení válečných zajatců ruskými vojáky informují ukrajinské úřady poměrně často. Podle prokuratury počet těchto případů v letošním roce vzrostl, což svědčí o tom, že nejde o ojedinělé incidenty, ale o systematickou politiku státu.

Moskva se v konkrétních případech zdržuje vyjádření, obecně však popírá, že by se ruské ozbrojené síly dopouštěly válečných zločinů.

U Selydove se ruští vojáci zmocnili čtyř gardistů 6. října, během útoku na ukrajinské pozice. Pak nahráli výslech raněných gardistů na video. Následující den ukrajinské jednotky znovu dobyly tyto pozice a našly těla zabitých Ukrajinců, uvedla prokuratura. Ruští vojáci podle ní porušili ženevskou úmluvu o zacházení s válečnými zajatci a dopustili se těžkého zločinu. Na jeho objasnění pracují vyšetřovatelé ukrajinské tajné služby SBU.

Ruské jednotky se v posledních dnech soustřeďují na dobytí Selydove, napsal dnes na svém webu list Ukrajinska pravda a dodal, že podle ukrajinského velení se během uplynulého dne právě u tohoto města odehrálo nejvíce ruských útoků, podporovaných také ruskými bombardéry a bitevními letouny.

Ukrajinské úřady mají informace o tom, že ruští vojáci přímo na bojišti zabili nejméně 93 ukrajinských válečných zajatců, uvedl na počátku tohoto měsíce Jurij Belousov z ukrajinské generální prokuratury, kde vede odbor zabývající se válečnými zločiny. Čtyři z pěti uvedených případů byly zaznamenány v letošním roce, uvedl Belousov podle ukrajinských médií.

Toto prohlášení následovalo poté, co ukrajinské úřady oznámily, že prověřují informace, že ruští vojáci u Pokrovska na východě země zastřelili 16 vzdávajících se ukrajinských vojáků. Ukrajinské úřady tvrdí, že zdokumentovaly od začátku války na 130.000 válečných zločinů spáchaných ruskými jednotkami.

  Rusko za dnešní útoky utratilo stamiliony dolarů, odhadl Forbes

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com