Ukrajinští poslanci schválili protikorupční zákon

ct24.ceskatelevize.cz

Ukrajinští poslanci dnes v konečném znění schválili protikorupční zákon o majetkových přiznáních, tentokrát podle listu Ukrajinska pravda bez skandální změn, kvůli kterým zákon na počátku června vetoval prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zákon počítá s tresty vězení pro státní úředníky, kteří podají falešná majetková přiznání. Schválení zákona potřebovala vláda, aby si zajistila přístup k dalším půjčkám v rámci programu Mezinárodního měnového fondu (MMF) v celkové výši pěti miliard dolarů (asi 107 miliard Kč), poznamenala agentura Reuters s tím, že boj proti korupci je podmínkou dalších půjček pro Ukrajinu. Za zatajení majetku v hodnotě vyšší než 4,2 milionu hřiven (asi 3,3 milionu Kč) od nynějška bude hrozit až roční vězení.

Ústavní soud loni v říjnu zrušil některé protikorupční zákony jako údajně přehnaně přísné, a to včetně předpisů, které umožňovaly poslat do vězení zkorumpované úředníky za skrývání majetku. Toto rozhodnutí zbrzdilo vyhlídky Ukrajiny na získání dalších půjček od MMF a přimělo prezidenta Zelenského k tomu, aby pozastavil působení předsedy ústavního soudu ve funkci.

Zákon, původně přijatý 3. června, počítal s trestem vězení pro úředníky státu a samospráv, kteří zatají majetek ve zmíněné výši. Po hlasování deník Ukrajinska pravda upozornil, že parlament sice vrátil do ukrajinského práva tresty odnětí svobody za lživá majetková prohlášení hodnostářů, ale s dodatky, které zmírňují odpovědnost za zveřejňování majetku příbuzných, respektive za jeho nezveřejnění. Prezident Zelenskyj poté odmítl zákon podepsat.

Po použití veta šéf státu předložil parlamentu návrhy k předloze, kterou dnes poslanci přijali. Prezidentovy návrhy počítaly s odstraněním ustanovení, podle kterého předkladatel přiznání směl neposkytnout informace o majetku členů své rodiny, a tak se vyhnout poskytnutí reálných údajů o majetkových poměrech. Další prezidentův návrh se týkal potrestání za neposkytnutí majetkového přiznání, aby za to hrozilo skutečně vězení, upozornil deník. Pro prezidentovy návrhy hlasovala většina poslanců.

  České předsednictví je připraveno. Ukrajině nesmíme zavřít dveře, říká šéfka Europarlamentu

Parlament dnes rovněž schválil zákon obnovující zvláštní komisi, prověřující kandidáty na soudce. Její činnost pozastavil před dvěma lety ústavní soud, uvedl Reuters. Během závěrečného čtení poslanci schválili zákon ve znění, které dává mezinárodním odborníkům rozhodující hlas při výběru kandidátů do kvalifikační komise.

Americké velvyslanectví uvítalo schválení zákona „jako důležitý krok vpřed ke komplexní reformě soudnictví“. Ujistilo, že USA jsou připraveny podpořit Ukrajinu při této „historické příležitosti k obnově ukrajinského soudního systému“.

Ukrajina se zavázala k reformě soudnictví, která by měla pomoci vyřešit problém zakořeněné korupce a vytvořit transparentnější a předvídatelnější prostředí pro investory. Podle březnového průzkumu veřejného mínění téměř 79 procent Ukrajinců nedůvěřuje soudům a soudcům, pouze 12,4 procenta z dotázaných uvedlo opak.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com