Šojgu chce kontrolovat žoldáky. Musí uzavřít smlouvy s ministerstvem

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu podepsal dekret, podle kterého musí všechny vojenské „dobrovolné oddíly“ uzavřít s jeho rezortem do 1. července smlouvu. Nové nařízení se týká i žoldnéřské Wagnerovy skupiny. Informoval o tom oficiální web ministerstva obrany.

Uzavření smluv mezi dobrovolníky, dobrovolnickými skupinami a ministerstvem obrany umožní úřadům kontrolovat a regulovat jejich činnost. Dobrovolníkům by opatření naopak mělo poskytnout potřebné právní postavení a zajištění jednotného přístupu při organizaci a plnění úkolů, uvedl náměstek ruského ministra obrany Nikolaj Pankov.

„Rozkaz dává právo všem dobrovolníkům uzavírat individuální smlouvy buď s dobrovolnickými oddíly, nebo s ministerstvem obrany,“ upřesnil Pankov s tím, že toto opatření pomůže zvýšit bojové schopnosti a efektivitu použití ozbrojených sil, včetně právě dobrovolnických oddílů.

Dobrovolnickým oddílem, jak skupiny, které se mají přihlásit, ministerstvo obrany nazvalo, je podle dekretu i známá soukromá žoldnéřská skupina Jevgenije Prigožina Wagnerovci. Tisková zpráva sice konkrétně neuvádí, o které jednotky se jedná, ale samo ministerstvo obrany tím odporuje současné legislativě, protože žoldnéřské organizace jsou v Rusku oficiálně zakázány.

Šojguův dekret vstupuje v platnost, zatímco se vyostřuje konflikt mezi šéfem wagnerovců Prigožinem, známým pro svou kritiku vedení ruské armády, a ministerstvem obrany. Viní je z úmyslného blokování dodávek potřebného množství munice pro jeho soukromou armádu.

Vysoce postavené ruské vojáky Prigožin podezřívá z přípravy jaderné provokace v Bělgorodské oblasti a nedávno také navrhl odvolat Sergeje Šojgua z pozice ministra obrany a též náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. „Neexistuje žádné řízení, žádné plánování, žádná příprava, žádný vzájemný respekt. Všechno to seshora střídají záchvaty vzteku,“ popsal práci ministerstva Prigožin, který požádal ruského prezidenta Vladimira Putina o 200 tisíc vojáků k zastavení ukrajinské protiofenzívy.

Zdroj: Forum24

  Haarec: Izrael spustil operace v částech Chán Júnis, kde se dosud nebojovalo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com