Blesk usmrtil v Indii šestnáct návštěvníků turistické památky. Chtěli si vyfotit selfie s bouří

irozhlas.cz

V indickém městě Džajpur zabil v neděli blesk 16 lidí a mnoho dalších zranil. Udeřil do návštěvníků, kteří si na vrcholu Amerské strážní věže, oblíbené turistické památky, fotili selfie. Na věži a zdech pevnosti se v době incidentu nacházelo podle svědků více než 35 lidí. Někteří z nich se ve snaze o záchranu života vrhli z hradeb na zem.

„S pomocí místních obyvatel jsme po zásahu blesku zachránili z oblasti Amer Fort kolem třiceti lidí. Všichni byli převezeni do nemocnice. Blesk zabil na místě 11 lidí, dalších pět podlehlo následkům zranění,“ informoval podle BBC policejní komisař Anand Srivastava. „Většina zasažených bleskem byla velmi mladého věku,“ dodal komisař.

Jen v neděli bylo po celém Rádžasthánu, státu, ve kterém se město Džajpur nachází, usmrceno bleskem dalších devět lidí. Rádžasthánský guvernér Ashok Gehlot nabídl každému pozůstalému z rodin obětí finanční kompenzaci ve výši půl milionu rupií- to se rovná takřka sto padesáti tisícům českých korun. Upřímnou soustrast na svém twitterovém účtu vyjádřil pozůstalým rodinám také indický premiér Narendra Módí.

V Indii blesk usmrtí v průměrů dva tisíce lidí ročně. Indický meteorologický ústav uvedl, že se počet obětí zasažených bleskem od 60. let minulého století zdvojnásobil- jednou z příčin růstu obětí je podle ústavu také klimatická krize.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

 

  Na Ukrajině pokračují ruské útoky, bez proudu zůstává devět milionů lidí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com