Když není možné říci ne. Andělé s ukrajinským srdcem zachraňují svět.

„Ukrajinští vojáci pro nás byli andělé, odvedli mimořádnou práci-mají velká srdce,“ řekl Javed Hakmal, třiatřicetiletý otec čtyř dětí, který dva roky pracoval s kanadskými speciálními silami v Kandaháru. On a dalších 18 lidí (překladatelé a jejich rodiny mířící na letiště) byli zavřeni v „kabelovském pytli“, nemohli opustit město.

Dva pokusy, organizované kanadskou armádou, nepřinesly na letiště tým překladatelů, stejně jako další pokus amerického ministerstva zahraničí. Tyto operace se ukázaly jako nemožné na pozadí chaosu a obrovského rizika pro kanadské a americké vojáky.

A pouze ukrajinská armáda umístěná na kábulském letišti provedla odvážnou operaci (navzdory okolnostem a hrozbám), díky které bylo možné evakuovat afghánské překladače, kteří pracovali s kanadskou armádou.

Záchranná operace translátorů byla provedena v pátek brzy ráno v Kábulu, den poté, co z Kanady vzlétlo poslední kanadské evakuační letadlo, a hodiny po teroristickém útoku na brány mezinárodního letiště Hamid Karzai.

Po tomto útoku Spojené státy oznámily, že na letiště budou moci vstoupit pouze cizí státní příslušníci, nikoli však Afghánci, kteří měli vízum.

Navzdory tomuto omezení a také rostoucím rizikům pro koaliční síly před plánovaným stažením posledních amerických sil 31. srpna ukrajinská armáda vpochodovala do města pěšky, aby doprovodila autobusy přepravující evakuující Afghánce.

Všechny informace, které mají vojáci, jsou fotografie registračních značek mikrobusů, ve kterých se zdržovali překladatelé se svými rodinami.

„Sloupek vstoupil (na letiště) díky Ukrajincům.“ Právě jsme jim poslali poznávací značky vozidel a oni nás přišli najít na místní trh. Řekli „Ukrajina?“ Řekli jsme „Ano!“ Afghánistán.

„Ukrajinská operace byla úspěšná tam, kde ostatní neuspěli, protože ukrajinská armáda nasadila do města speciální jednotky pěšky, aby provedly záchranné operace.“ Evakuovaní řekli, že byli šokováni, že ukrajinští vojáci riskovali, že je zachrání, což kanadské a americké síly neudělaly, “píší kanadští novináři.

  Prymula: Rychlá karanténa by mohla uspíšit uvolnění zákazů

„Všichni byli překvapení.“ Minulý měsíc jsem se pokusil přimět někoho, aby nás zapnul. Zeptali jsme se Američanů, Kanaďanů, Katarů, všech – a nebylo řešení. Báli se jít ven. A ukrajinští vojáci pro nás byli andělé, odvedli mimořádnou práci – mají velká srdce, “říká Javed Hakmal o ukrajinských vojácích, kteří v posledních 600 metrech na letiště obklíčili a doprovodili auta s uprchlíky.

Díky „nebojácné operaci“ Ukrajinců se Hakmal, Sharaf a další překladatelé a jejich rodinní příslušníci bezpečně dostali k letadlu, které je dopravilo z Afghánistánu do Islámábádu, společně se skupinou vojáků a dalších Afghánců, které ukrajinská strana dříve zachránila . V pákistánském hlavním městě byli převezeni do charterového obchodního letadla, které skupinu odvezlo na Ukrajinu. Kanadská ambasáda jim v budoucnu slibuje, že jim v Kanadě udělí azyl.

Evakuace koordinovaná ukrajinskou armádou by mohla otevřít cestu do Kanady dalším Afgháncům prchajícím před Talibanem. Ottawa se zavázala poskytnout azyl Afgháncům a kanadská vláda požádala Kyjev o evakuaci dalších uprchlíků.

To, co ukrajinští vojáci provedli, je důkazem neomezené odvahy a porozumění potřebě určitých akcí v současné situaci. Koneckonců, Ukrajina, která dnes vede válku proti agresivnímu Rusku, zadržuje na svých hranicích divokou středověkou hordu, čímž zachránila celou Evropu před samotným teroristickým principem, který je základem toho, co je současná „nová vláda“ Afghánistánu.

A Ukrajinci, jako nikdo jiný, znají hodnotu takových pojmů, jako je svoboda, demokracie a lidský život.

A ještě jeden důležitý fakt: záchrana afghánských překladatelů prokázala schopnosti ukrajinských ozbrojených sil, toto je silný trumf v rukou Kyjeva, argument, proč by se Ukrajina měla stát členem NATO a zaujímat místo mezi světovými mocnostmi, které utvářet své vlastní bezpečí prostřednictvím společné strategie a příležitostí, kterých je dosaženo společným úsilím.

A tento příklad ukazuje, že Ukrajina se svými znalostmi a dovednostmi získanými v podmínkách skutečného nepřátelství, skutečné války, může stát cenným článkem v řetězci Severoatlantické aliance. NATO potřebuje Kyjev ne méně, než Ukrajina potřebuje tento blok.

  Jaké chyby dopustili agenti FSB při pokusu otrávit Navalného?

Kyjev navíc prokazuje schopnost akumulovat úsilí diplomatů, vojenských a dalších struktur, ukázal to organizováním evakuace uprchlíků z Afghánistánu. Na Ukrajinu dorazilo šest evakuačních letadel, které vrátily téměř 700 lidí, Ukrajinců i zahraničních novinářů, mezinárodních obránců lidských práv a všech, kteří byli v nebezpečí.

A dnes Ukrajina od světového společenství očekává velmi málo – skutečné zhodnocení situace a společná a účinná opatření pro boj s terorismem, a to se odehrává nejen ve střední Asii. Je na čase, aby svět konečně pochopil, kdo je kdo a postavili se společně a bránili svět.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com