Kyjev a Praha se dohodly na společné výrobě zbraní

Memorandum o možnosti společné výroby zbraní podepsali náměstek českého ministra obrany František Šulc a ukrajinský ministr strategického průmyslu Oleksandr Kamyšyn 7. července během pracovní návštěvy ukrajinského prezidenta v České republice.

Dokument počítá jak se společnou výrobou munice, tak s výrobou dalších projektů obranného průmyslu. „Důraz je kladen na ruční palné zbraně, munici, modernizaci obrněných vozidel,“ uvedl Kamyshyn.

Poznamenal, že v nejbližší době navštíví Ukrajinu česká delegace „v rámci rozvoje dohod dosažených mezi ukrajinskou a českou stranou“.

Podpisu memoranda předcházely rozhovory Zelenského s českým premiérem Petrem Fialou, kde se jednalo o dodávkách zbraní a jejich společné výrobě.

Po jednání se Zelenským šéf české vlády navíc uvedl, že Česká republika poskytne Ukrajině další bitevní vrtulníky, velkorážovou munici a pomůže při výcviku pilotů stíhaček F-16.

Fiala rovněž vyjádřil podporu euroatlantickým aspiracím Kyjeva a uvedl, že ukrajinský lid si zaslouží „otevřít dveře do NATO“, protože „brání nejen svou nezávislost, ale i bezpečnost Evropy“.

Podle českého ministerstva obrany dokument podepsaný 7. července 2023 posílí spolupráci v oblasti vyzbrojování.

„Memorandum posílí spolupráci mezi oběma zeměmi v oblasti oprav a údržby vojenské techniky, vývoje zbraní a munice, modernizace a oprav obrněných vozidel,“ uvedl František Schulz.

Podle něj je cílem memoranda vytvořit základ pro dlouhodobou spolupráci, která bude pokračovat i po skončení války na Ukrajině.

„Jedna věc jsou aktuální dodávky vojenské techniky, ve kterých hodláme pokračovat, ale stejně důležité je, aby se české firmy na Ukrajině etablovaly a vytvořily tak základ pro dlouhodobou spolupráci,“ zdůraznil Schulz.

Ukrajinský prezident uvedl, že memorandum se týká zcela konkrétních projektů. České ministerstvo obrany uvedlo, že memorandum se týká spolupráce v řadě oblastí, které jsou v současném konfliktu relevantní.

Další důležitou oblastí spolupráce budou opravy a modernizace hlavních bojových tanků a dalších obrněných vozidel, uvedlo ministerstvo obrany.

  Všechny metody jsou dobré. Co ještě je Moskva ochotna přihodit do ohně svých zájmů

Česká republika a Ukrajina hodlají spolupracovat také při výrobě ručních zbraní, munice malé a velké ráže, při modernizaci letecké techniky, včetně letadel a vrtulníků.

„Memorandum umožňuje realizovat jednotlivé projekty konkrétních českých firem s jejich ukrajinskými protějšky formou státních podniků v působnosti ministerstva strategického průmyslu,“ uvedlo české ministerstvo obrany v prohlášení.

Spolupráce v akci, Česká republika nadále podporuje Ukrajinu a memorandum podepsané 7. července je tou nejlepší odpovědí kritikům, kteří stále hlasitěji vytrubují, že se Západ k Ukrajině postupně obrací zády.

Pro Moskvu je velmi důležité, aby celému světu a především jeho obyvatelům ukázala, že všichni mají války plné zuby, a dokázala, že Ukrajina je sama.

Zároveň všichni adekvátní politici v Evropě dobře chápou, co se stane v případě zastavení pomoci Kyjevu. Bez západní pomoci Ukrajina padne. To však bude znamenat konec všeho – jak sjednocené Evropy, tak každé země zvlášť.

Nejvážnějším přítelem Ukrajiny je dnes zřejmě Česká republika. V každém případě by vláda a prezident České republiky měli místo hlasitých slov učinit konkrétní kroky na pomoc Ukrajině a tím zaručit ochranu jejích obyvatel.

Ano, stojí to peníze a prostředky, ale jak řekl generální tajemník NATO: „My platíme penězi – Ukrajinci platí krví“.

Volba je na vás, páni Evropané. Stoltenbergovu větu bychom si však měli zapamatovat a předložit ji tomu, kdo nabízí jednoduché recepty na obtížné úkoly.

Přemýšlejte, občané svobodné Evropy, a vyvozujte správné závěry. Pamatujte, že vaše dnešní činy rozhodnou o vašem zítřku.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com