Víkend přinese chladnější počasí, ke dvaceti stupňům se mohou teploty vrátit v příštím týdnu

ct24.ceskatelevize.cz/

Nadprůměrně teplé počasí první poloviny září vystřídá chladnější perioda a v neděli teploty nepřekročí dvacet stupňů. V půlce příštího týdne by se ale mohlo znovu oteplovat a jako nejpravděpodobnější se nyní jeví varianta s nadprůměrnými teplotami, které se budou znovu dostávat i ke dvaceti stupňům.

Dny se rychle zkracují, s každým dnem je noc delší asi o 4 minuty. Už příští týden ve středu nastane podzimní rovnodennost: i když slovo rovnodennost naznačuje, že den by měl být stejně dlouhý jako noc, Slunce bude na obloze viditelné asi o 10 minut déle. To proto, že atmosféra ohýbá sluneční paprsky, a člověk tak vidí i to, co už je reálně schováno za obzorem. Díky plynnému obalu Země vlastně vidí „za roh“.

Údaje pro východ a západ Slunce náleží obvykle průsečíku 50. rovnoběžky a 15. poledníku; toto místo se označuje jako astronomický střed Evropy. Leží ve Voteleži, kousek od Kouřimi na Kolínsku. Přitom mezi nejzápadnější Aší a nejvýchodnější Hrčavou je rozdíl v čase východu či západu Slunce velmi výrazný – činí 27 minut a například Praha se od Ostravy liší o 16 minut. Na každý stupeň zeměpisné délky vychází rozdíl na čtyři minuty.

Jaké počasí nás čeká

Nadcházející víkend nebude tak teplý jako poslední dny. Za studenou frontou se do Česka dostane o víkendu chladný vzduch. Chladnější bude po oba dva dny sever a severovýchod Česka.

V sobotu bude oblačno až polojasno, přeháňky se čekají jen ojediněle. Na severu a severovýchodě Česka bude ale až zataženo a srážky se tam budou vyskytovat na většině území. Ráno bude kolem 10 stupňů, odpoledne 17 až 21 stupňů Celsia. Na severu a severovýchodě bude kolem 16 stupňů.

V neděli bude ještě chladněji, maxima se dostanou na 15 až 19 stupňů, na severu a severovýchodě bude jen kolem třinácti. Přeháňky by se při oblačné obloze měly objevit jen ojediněle.

  Pavel znovu odsoudil Rusko, vládci Kremlu podle něj patří před soud

Příští týden bude do Česka zasahovat výběžek tlakové výše, slábnout bude až v závěru týdne. Proto se čeká většinou oblačná či polojasná obloha, přeháňky jen v pondělí a výjimečně. Od úterý už se obejdeme zcela beze srážek a bude se pozvolna oteplovat.

Ráno se budou tvořit mlhy. Až do středy budou teploty kolem 15 nebo 16 stupňů, pak se bude pozvolna oteplovat a do pátku by se mohly dostat i na hodnoty kolem 19 stupňů Celsia. Rána ale budou chladná – minima čekáme kolem 4 nebo 5 stupňů a mohou se ojediněle objevit přízemní mrazy.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com