Víkend přinese chladnější počasí, ke dvaceti stupňům se mohou teploty vrátit v příštím týdnu

ct24.ceskatelevize.cz/

Nadprůměrně teplé počasí první poloviny září vystřídá chladnější perioda a v neděli teploty nepřekročí dvacet stupňů. V půlce příštího týdne by se ale mohlo znovu oteplovat a jako nejpravděpodobnější se nyní jeví varianta s nadprůměrnými teplotami, které se budou znovu dostávat i ke dvaceti stupňům.

Dny se rychle zkracují, s každým dnem je noc delší asi o 4 minuty. Už příští týden ve středu nastane podzimní rovnodennost: i když slovo rovnodennost naznačuje, že den by měl být stejně dlouhý jako noc, Slunce bude na obloze viditelné asi o 10 minut déle. To proto, že atmosféra ohýbá sluneční paprsky, a člověk tak vidí i to, co už je reálně schováno za obzorem. Díky plynnému obalu Země vlastně vidí „za roh“.

Údaje pro východ a západ Slunce náleží obvykle průsečíku 50. rovnoběžky a 15. poledníku; toto místo se označuje jako astronomický střed Evropy. Leží ve Voteleži, kousek od Kouřimi na Kolínsku. Přitom mezi nejzápadnější Aší a nejvýchodnější Hrčavou je rozdíl v čase východu či západu Slunce velmi výrazný – činí 27 minut a například Praha se od Ostravy liší o 16 minut. Na každý stupeň zeměpisné délky vychází rozdíl na čtyři minuty.

Jaké počasí nás čeká

Nadcházející víkend nebude tak teplý jako poslední dny. Za studenou frontou se do Česka dostane o víkendu chladný vzduch. Chladnější bude po oba dva dny sever a severovýchod Česka.

V sobotu bude oblačno až polojasno, přeháňky se čekají jen ojediněle. Na severu a severovýchodě Česka bude ale až zataženo a srážky se tam budou vyskytovat na většině území. Ráno bude kolem 10 stupňů, odpoledne 17 až 21 stupňů Celsia. Na severu a severovýchodě bude kolem 16 stupňů.

V neděli bude ještě chladněji, maxima se dostanou na 15 až 19 stupňů, na severu a severovýchodě bude jen kolem třinácti. Přeháňky by se při oblačné obloze měly objevit jen ojediněle.

  Babiš: Ministři připravují návrh zvýšení nemocenské kvůli covidu

Příští týden bude do Česka zasahovat výběžek tlakové výše, slábnout bude až v závěru týdne. Proto se čeká většinou oblačná či polojasná obloha, přeháňky jen v pondělí a výjimečně. Od úterý už se obejdeme zcela beze srážek a bude se pozvolna oteplovat.

Ráno se budou tvořit mlhy. Až do středy budou teploty kolem 15 nebo 16 stupňů, pak se bude pozvolna oteplovat a do pátku by se mohly dostat i na hodnoty kolem 19 stupňů Celsia. Rána ale budou chladná – minima čekáme kolem 4 nebo 5 stupňů a mohou se ojediněle objevit přízemní mrazy.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com