Rusové volili zástupce do Státní dumy, EU nechce neférové volby uznat legitimními

seznamzpravy.cz

Od pátku 17. září do neděle 19. září probíhaly v Rusku volby do Státní dumy, tedy dolní komory federálního shromáždění Ruské federace. Ve Státní duně zasedá 450 poslanců volených na pětileté období. Jak letošní volby dopadnou? A budou uznány ostatními státy za legitimní?

Volby v Rusku sleduje se zájmem celý svět. Z minulých let je totiž zřejmé, že neprobíhají zcela demokraticky. Prokázáno bylo nucení voličů k volbě určité strany, kupčení s hlasy, neoprávněné vstupy volební komise do urny s hlasovacími lístky a jiné podvody.

Manipulace s hlasy se očekávaly i letos. Nikdo tak nepochyboval, že opět zvítězí strana Jednotné Rusko s vazbou na Vladimíra Putina, která si od roku 2007 drží v duně většinu. Podle předběžných výsledků se zdá, že Jednotné Rusko opravdu získá většinu i v těchto volbách.

Nepokryté podvádění

Porušování pravidel při volbách není v Rusku ničím neobvyklým. Také letos se na sociálních sítích šíří zachycené podvody z různých volebních místností po celé zemi. Kolují fotky poničených volebních uren nebo videa, jak členové komise manipulují s volebními lístky.

Nouze není ani o absurdní situace. Na jednom z videí se například vynořuje ruka zpoza ruské vlajky a do urny hází falešné volební lístky. Členky volební komise se zatím snaží skrýt podvádění před kamerami, to se jim však nedaří, a nekalé praktiky tak vidí celý svět.

Podvody mají jediný cíl – vítězství Jednotného Ruska. Stížnosti na průběh voleb, kterých přišlo více než 6 000, nikoho nezajímají. Úřady stížnosti bagatelizují a označují je za snahy ze zahraničí, které mají narušit legitimitu ruských voleb.

Vítězství Jednotného Ruska

Před volbami byla opozici znemožněna kandidatura, zúčastnit se voleb mohly jen některé strany. Jednotné Rusko tak míří k dalšímu vítězství v řadě a nejspíš si opět zachová ústavní většinu. Strana však navzdory vysokému výsledku zaznamenala pokles podpory až o 10 %.

  Ruské speciální služby znovu vyhodily Rusko do povětří

V zástupu za Jednotným Ruskem skončí podle předběžných výsledků Komunistická strana Ruské federace, která od minulých voleb posílila. Do ruského parlamentu se pravděpodobně dostanou ještě další tři strany.

Jelikož opozice nemohla ani v těchto volbách kandidovat, opoziční politik Alexej Navalnyj vyzval k volbě některých politiků právě z komunistické strany. Kritici se však nechávají slyšet, že vyměnit Jednotné Rusko za komunistickou stranu je jako přeskočit z bláta do louže.

Uzná svět výsledek voleb?

Neskrývané podvádění při volbách do Státní duny nenechalo Evropskou Unii klidnou a dohnalo ji k reakci. Pár dní před konáním voleb, dne 16. listopadu, oznámili europoslanci ve Štrasburku, že novou Státní dumu neuznají, pokud volby nebudou spravedlivé.

Pro usnesení, aby rada EU přijala strategii, která bude klást podmínky pro rozvoj demokracie v současném Rusku, se vyslovilo 494 poslanců. 103 poslanců hlasovalo proti návrhu a 72 se zdrželo hlasování.

Součástí dokumentu je také návrh, aby EU vytvořila alianci s USA a jinými demokratickými státy a společně zastavily snahy Ruska o oslabení demokratických systémů v Evropě.

Reakce českých politiků

Představitelé státu se zatím k průběhu ruských voleb příliš nevyjadřují. Mlčí premiér Andrej Babiš a ticho se ozývá také z Hradu, který je znám svou náklonností k Putinovu Rusku.

K ruským volbám se vyjádřili někteří politici zastupující koalici SPOLU. Marek Ženíšek na Twitteru uvedl, že „volby v Rusku nebyly volbami, ale parodií na volby. Výsledek tak nelze uznat“.

Dění v Rusku je momentálně ve stínu vrcholící kampaně v českých parlamentních volbách. Vyjádření většiny politiků, včetně státních představitelů, můžeme pravděpodobně očekávat po sečtení všech hlasů.

Autor: Aneta Šmejcová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com