Merkelová se s Putinem rozloučila cestou do Moskvy. Jak je to úspěšné?

Rozlučková návštěva Moskvy – tak charakterizovala světová média cestu německé kancléřky do Ruské federace, a ve skutečnosti tomu tak je. Za měsíc bude Německo volit nový parlament a uznávat nového kancléře.

Mezitím stále úřadující hlava NSR podniká rozlučkové turné a upravuje stav věcí na mezinárodní scéně. Přesněji řečeno, snaží se dát tyto věci do pořádku. Jak moc se jí to daří, ukázala (mimo jiné) cesta do Moskvy.

Sama Merkelová řekla, že je to její 16. návštěva Ruské federace (novináři volají na jiná čísla – od 18 do 21).
Ačkoli to pravděpodobně není tak důležité, o to více oba vůdci tvrdí, že jsou v „neustálém kontaktu“, včetně telefonu.

Na druhou stranu takové časté cesty do Kremlu naznačují pokusy německé kancléřky ovlivnit Putina a podle politických analytiků je tento vliv ze všech světových lídrů nejefektivnější.

Ať je to jakkoli, Merkelova návštěva Ruska byla se zájmem očekávána, a to i v samotném Kremlu, ale vzhledem k postavení „na rozloučenou“ si o tom jen málokdo dělal nějaké speciální iluze.

Oficiální část cesty začala skutečností, že Angela Merkelová položila věnec k Hrobu neznámého vojína poblíž zdí Kremlu: „Ještě jednou připomenout, že před 80 lety nacistické Německo zaútočilo na Sovětský svaz,“ uvedla německá kancléřka vysvětlil. To naprosto zapadá do její politiky – Merkelová po celou dobu své vlády tímto tématem nepohrdla a soustředila se na něj.

Hned poté se německý vůdce šel setkat s Putinem. Rozhovor mezi vůdci Německa a Ruské federace trval o hodinu déle, než bylo plánováno. Nejvyšším tématem dneška je samozřejmě Afghánistán. Oba politici uznali, že nástup Talibanu k moci je realitou a svět žije v nové realitě. Putin si nenechal ujít příležitost „píchnout“ své vis-a-vis, přičemž změnu moci v Afghánistánu označil za výsledek politiky

  Je to kampaň. Babiš si v obytňáku jede pro Zemanovy voliče, říkají experti

Západu „vnucovat vnější hodnoty někoho jiného zvenčí“. Poznamenal, že Taliban ukončil nepřátelství a „začal zavádět veřejný pořádek“.
Ruský prezident poznamenal, že je nutné vyloučit vnější zásahy a také zabránit pronikání teroristů, včetně pod rouškou uprchlíků, na území sousedící s Afghánistánem.

Německý kancléř situaci neposoudil a zeptal se ruského vůdce: „Chtěl bych, aby Rusko využilo svých vazeb s Talibanem a umožnilo těm, kdo pomohli německým ozbrojeným silám a donucovacím orgánům, opustit zemi.“

Na programu jednání byla také otázka represe v Rusku. Merkelová označila situaci kolem Navalného za depresivní, přičemž připomněla, že EÚLP vyhodnotil proces s ruským opozičníkem a jeho trest jako svévolný a nepřiměřený a „vyzvala k propuštění Navalného“.
Putin, jako vždy, svým způsobem poznamenal: „Pokud jde o výše uvedenou osobu, která byla zapojena, byl odsouzen za trestný čin proti zahraničním partnerům,“ – stručně a jasně.

Angela Merkelová také vyjádřila své zklamání nad rozhodnutím Moskvy uznat tři německé nevládní organizace – „německo -ruskou výměnu“, „centrum liberální moderny“ a „fórum ruských Evropanů“ – nežádoucí na území Ruska, požádala Putina o zrušení tohoto statusu , která pomůže obnovit diskusní platformu „Petersburg Dialogue“, která podle německé kancléřky přispěla ke sblížení občanských společností Ruska a Německa.

Vedoucí představitelé Německa a Ruska samostatně diskutovali o otázce Ukrajiny, konkrétně o tranzitu plynu přes území této země. Vzhledem k tomu, že 22. srpna se Merkelová vydá do Kyjeva na setkání s prezidentem Zelenským, je tato otázka naléhavější než kdy dříve, protože počítá s určitými zárukami, včetně (a zejména) z Německa, že po zprovoznění plynovodu Nord Stream 2 “, Ukrajina bude mít stabilní plnění potrubí plynem.

Frau Merkelová však nebude moci po návštěvě Putina takové sliby Zelenskému přinést. Přesněji řečeno, přinese to jen sliby, ale neexistují žádné záruky, protože Kreml předkládá své vlastní podmínky: „Jsme připraveni na tranzit přes Ukrajinu po roce 2024, ale musíme pochopit, jak dlouho, v jakém objemu, proto musíme dostat odpověď, kolik je Evropa připravena od nás koupit, “řekl Putin.
Majitel Kremlu zároveň Merkelovou během návštěvy Kyjeva požádal, „aby ovlivnila ukrajinské vedení k vyřešení situace na Donbasu“.
Pokud jde o Bělorusko, Putin jako vždy předstíral, že s tím nemá nic společného, ​​a řekl: Situaci v Bělorusku si mohou regulovat sami Bělorusové “.

  Česká republika zůstává s Ukrajinou v boji proti Putinovu nacismu. Evropa říká ano.

A ruský prezident v komentáři ke „zlepšení situace v Sýrii“ poznamenal, že „to je z velké části dáno výsledky summitu USA-RF v Ženevě“.
Shrnutím výsledků schůzky Putin řekl, že „jednání byla jako vždy konstruktivní a obchodní a Rusko vždy uvítá Angelu Merkelovou jako vítaného hosta, a to i poté, co odstoupí z funkce německé kancléřky“.

Sama německá kancléřka poznamenala, že navzdory neshodám s Ruskem v řadě otázek je si jistá, že neexistuje jiný dobrý způsob řešení mezinárodních problémů, kromě dialogu.

„V mezinárodních vztazích neexistuje rozumná alternativa k dialogu, výměně argumentů, i když to stojí mnoho úsilí.“ Jsem přesvědčena, že dialog by měl pokračovat, “řekla Angela Merkelová a rozloučila se s Moskvou, Ruskem a Putinem.

Ačkoli, jak daleko bude osud samotné Merkelové, již jako soukromé osoby, daleko od Putina – čas ukáže. Někteří novináři a političtí pozorovatelé už pro ni vytyčili místo kdesi v řadách ředitelů Gazpromu, protože vůdci Německa v důchodu mají takové zkušenosti, stačí připomenout Merkelovu předchůdkyni jako německou kancléřku Gerhard Schroeder.

Ale prozatím je Angela Merkelová kancléřkou Německa a stále má čas udělat vše, co je v jejích silách, aby se zapsala do historie. Ačkoli je Merkelová již součástí historie Německa, Evropy, světa. Jedinou otázkou je, jaká bude její role v tomto příběhu.

Autor: Franz Hoffman

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com