Rok od veletoče s rouškami. Jak Babiš káral Vojtěcha a odskákal to Maďar

irozhlas.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch před rokem vyhlásil nová, přísnější opatření proti šíření covidu-19. Po zásahu premiéra je ale hned druhý den musel zmírnit. Bizarní situace se letos do značné míry opakuje.

Přesně před rokem se odehrála jedna z nejkurióznějších scén vládního představení v době epidemie covidu-19. V pondělí 17. srpna 2020 zasedla vládní Rada pro zdravotní rizika v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Ve středu vláda oznámila nová protiepidemická pravidla včetně povinného nošení roušek ve školách, hromadné dopravě, na úřadech, v restauracích, obchodech, kadeřnictvích a na mnoha dalších místech. Platit měla od září.

Jenže hned následující den, ve čtvrtek 20. srpna, Vojtěch oznámil velkou změnu: po konzultaci s premiérem Babišem je všechno jinak, roušky budou jen v MHD, na úřadech a v nemocnicích. Vojtěch potom složitě vysvětloval veřejnosti, proč po zásahu Babiše odvolal významnou část opatření jen několik hodin poté, co je veřejně vyhlásil.

„Diskutovali jsme to v pondělí na Radě vlády pro zdravotní rizika a situace se od té doby vyvinula. Takto na to reagujeme a dnes jsme se v týmu, který se tomu věnuje, s panem premiérem shodli na této variantě,“ říkal Vojtěch.

A tak slova Napoleonova ‚Na vojně se mění situace každým okamžikem‘ došla i zde svého úplného potvrzení, popsal by rouškový veletoč spisovatel Hašek. Následovala několikadenní vzrušená debata o tom, kdo je za vládní chaos zodpovědný. Řečeno pro změnu s Járou Cimrmanem: Kdo způsobil, že sám náčelník vydával tak zvrácené rozkazy? Výpovědi hlavních podezřelých se totiž podivuhodně rozcházely.

Babiš: Vir už není tak agresivní

Počty nakažených byly tou době relativně nízké a velkou podzimní, zimní a jarní vlnu epidemie tehdy málokdo očekával. Silné emoce budila hlavně představa žáků, kteří na konci parného léta půjdou do školy s rouškou. Vládu tehdy kvůli opatřením ostřelovala i část opozice.

  Vlevo dole: Důchodci jsou před volbami lovná zvěř. Kdo je uplácí nejvíc?

Babiš tehdy zřejmě tlaku veřejnosti podlehl. „Situace je dnes jiná, než byla za první vlny na jaře. Tehdy jsme měli, myslím, asi 400 lidí v nemocnicích, dnes jich tam máme 110. Vir byl agresivnější a nikdo pořádně neví proč,“ vykládal Babiš. Na čtvrteční schůzce vyplísnil Vojtěcha, jeho opatření kritizoval i v médiích. Za hlavního strůjce ‚nesmyslných opatření‘ potom Babiš označil epidemiologa Rastislava Maďara.

„Plno epidemiologů má na nošení roušek různé názory. Bohužel zvítězil názor docenta Maďara, který paradoxně vede rozvolňovací skupinu a přišel s těmito plošnými opatřeními, které ministr akceptoval, i když dvě odborné skupiny, jedna klinická pod vedením profesora Černého a druhá laboratorní pod vedením docenta Hajducha, s tímto postupem nesouhlasily,“ tvrdil premiér.

Maďar ale vznik vládního opatření popisoval úplně jinak. „V pondělí zasedala Rada vlády pro zdravotní rizika, jejíž členem nejsem. V návrhu mimořádného opatření, které jsem následně dostal ke kontrole, se najednou objevily roušky ve společných prostorách škol. Okamžitě jsem písemně upozornil pana ministra Vojtěcha, že to není v souladu s odborným stanoviskem naší epidemiologické pracovní skupiny,“ popsal Maďar pro Seznam Zprávy.

Vojtěch podle Maďara roušky ve školách zavést chtěl, a to i přes to, že toto opatření neodpovídalo ‚semaforu,‘ od kterého se tehdy opatření odvíjela. Maďarovo upozornění prý Vojtěch nezohlednil.

„On za dvě minuty reagoval způsobem, ze kterého vyplynulo, že je to rozhodnutí nějakého jiného jednání. Tím to pro mě jako odborného poradce skončilo. Tedy až do momentu, než se objevilo v médiích, že bylo chybou roušky do společných prostor škol dávat a že za to mohu já. Mám naštěstí uloženou písemnou korespondenci potvrzující to, co říkám,“ dodal Maďar.

Odešli, aby se vrátili

Vládní chaos a s ním spojená veřejná kritika potom měly personální dohru. Všechny pracovní covidové skupiny zastřešil ‚Integrovaný centrální řídící tým‘ v čele s tehdejší hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou. Maďar se proti kritice ohradil a na nějakou dobu ze spolupráce s ministerstvem úplně vycouval.

  Policie na Uherskohradišťsku zastavila auto se 42 migranty, převaděče zadržela

Nyní je situace paradoxně v mnoha ohledech podobná té před rokem. Předsedou vlády je stále Andrej Babiš, ministrem zdravotnictví je po Prymulovi, Blatném a Arenbergerovi už zase Adam Vojtěch a Rastislav Maďar se vrátil na ministerstvo jako jeho odborný poradce. Pouze na pozici hlavní hygieničky vystřídala Jarmilu Rážovou Pavla Svrčinová. Otázka je, kdo z nich ve skutečnosti drží kormidlo.

Vláda totiž stojí před podobným problémem jako loni: jak zařídit bezpečný návrat žáků a studentů do škol. Počty nakažených jsou v posledních týdnech stabilní, polovina populace dostala vakcínu proti covidu. Jenže podle řady odborníků a v souladu s loňskou zkušeností se dá očekávat nová podzimní vlna epidemie.

Počty pozitivních testů na SARS-CoV-2 jsou letos o něco nižší než loni. Od začátku druhého srpnového týdne je vidět pozvolný nárůst, přesně podle loňské zkušenosti.

Počty hospitalizovaných s pozitivním testem na covid jsou přibližně na polovině loňských čísel. Přibližně polovina obyvatel má také očkování proti covidu-19, zatímco loni touto dobou neměl vakcínu nikdo.

Dlouho očekávaný plán otevření škol nakonec ministři zdravotnictví a školství představili až tento týden, ovšem pouze s platností pro prvních deset zářijových dní. Potom se pravidla mohou znovu měnit.

Přitom právě loňskému rouškovému veletoči dávali později mnozí odborníci za vinu nástup silné podzimní koronavirové vlny.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com