Rusko označilo nezávislou TV Dožď za zahraničního agenta. Podle kritiků je před volbami nepohodlná

Ruské ministerstvo spravedlnosti umístilo na seznam takzvaných zahraničních agentů další dvě nezávislá média – televizní kanál Dožď a investigativní server Važnyje istorii. V pátek o tom informoval mimo jiné deník Kommersant s odvoláním na sdělení zveřejněné na stránkách ministerstva.

Šéfredaktor Doždě Tichon Dzjadko agentuře Interfax řekl, že úřady televizní kanál o jeho zařazení na uvedený seznam vůbec neinformovaly. „Dozvěděl jsem se to teď od vás, nikdo nás o ničem neuvědomil,“ podotkl.

Važnyje istorii v reakci uvedly, že před čtenáři neskrývaly, že jsou zaregistrované v zahraničí. „Pokud jde o samotný seznam zahraničních agentů, je v něm už tolik slušných lidí a médií, že je prostě neslušné na něm nebýt,“ dodal server v prohlášení na síti Telegram.

Na seznamu se nově ocitla i jména dalších sedmi jednotlivců. Podle Kommersantu jde v šesti případech o novináře serveru Važnyje istorii. Kritici postup Kremlu označují za součást snahy utlumit činnost nepohodlných sdělovacích prostředků před zářijovými volbami do Státní dumy, dolní komory parlamentu.

Podobnou nálepku v poslední době úřady daly například zpravodajskému portálu VTimes a serveru Meduza. V červenci ji dostal také investigativní server The Insider, který se stejně zaměřeným serverem Bellingcat pracoval na několika Kremlu nepříjemných případech. Jedním z nich bylo vyšetřování otravy vedoucí osobnosti ruské opozice Alexeje Navalného. Ruská vláda popírá systematickou snahu umlčet kritické hlasy.

Označení „zahraniční agent“ používá pro nevládní organizace či média financované ze zahraničí, které podle úřadů vyvíjejí politickou činnost. Termín má z éry rozpadlého Sovětského svazu hanlivý podtext a používá se vůči subjektům určeným ke zvláštní vládní kontrole.

Po zařazení na seznam „zahraničních agentů“ musí dotyčná média své materiály doprovázet prohlášením, že je zveřejňuje mediální organizace „plnící funkci zahraničního agenta“.

  Kim Čong-un už nebyl týdny na veřejnosti. Spekuluje se, kdo by ho mohl v čele KLDR nahradit

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com