Konec hnutí List Jaromíra Soukupa. Vláda ve středu projedná jeho rozpuštění

zpravy.aktualne.cz/

Vláda ve středu projedná návrh na rozpuštění hnutí List Jaromíra Soukupa. Nejvyšší správní soud pozastavil činnost hnutí v listopadu 2020, protože v půlroční lhůtě neustavilo své orgány, nesplnilo tak zákonnou povinnost. Hnutí pak mělo rok na nápravu pochybení, podle materiálu vlády, který má k dispozici, tak ale neučinilo. Zároveň nepředložilo hnutí výroční finanční zprávy za rok 2019 a 2020.

Situaci Listu Jaromíra Soukupa kabinet projedná v souboru s dalšími 49 návrhy na zrušení či pozastavení činnosti stran a hnutí. Celkově u 42 subjektů navrhuje materiál pozastavení činnosti, u osmi rozpuštění.

Vláda při návrhu na zahájení řízení před Nejvyšším správním soudem vychází z podnětů Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran. U hnutí List Jaromíra Soukupa kabinet aktualizuje návrh o posun k nesplnění povinnosti v listopadu 2021.

Soukup oznámil vznik hnutí ve své televizi Barrandov v polovině ledna 2019, vnitro hnutí zaregistrovalo 15. března 2019. Hnutí mělo podle Soukupa bránit národní zájmy před zkorumpovanými politiky a oligarchy. V březnu pak Soukup uvedl, že se nechystá být předsedou hnutí a neplánuje za něj ani kandidovat ve volbách. O měsíc později oznámil, že by chtěl kandidovat v prezidentských volbách, které se mají odehrát počátkem roku 2023.

Vláda 9. prosince 2019 navrhla soudu zrušení hnutí kvůli tomu, že se mu v zákonné šestiměsíční lhůtě nepodařilo ustanovit potřebné orgány. Majitel mediálních firem Médea Group a Empresa Media Soukup se kolem politiky angažoval už dřív. Pomáhal s financováním kampaně Straně zelených a financoval Demokratickou stranu zelených, za kterou i neúspěšně kandidoval v roce 2009 do Evropského parlamentu.

Agendu spojenou s pozastavením činnosti či rozpuštění stran, které nevykonávají činnost, vláda neprojednávala v posledních dvou letech kvůli časové kolizi s vyhlášením voleb.

Mezi subjekty navrženými k pozastavení činnosti z loňského roku patří například „ANO, vytrollíme europarlament,“ a „Sdružení pro republiku – Republikánská strana Československa Miroslava Sládka“. „Navržené strany a hnutí opakovaně neodevzdaly výroční finanční zprávu, případně nereagovaly na výzvu úřadu k odstranění nedostatků nebo doplnění výročních finančních zpráv,“ uvedl loni Ivo Kousal, vedoucí oddělení kontroly a správního řízení Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran.

  MZd dokončilo strategii rozvoje zdravotnictví, v úterý ji představí prezidentovi

„Vzhledem k tomu, že strany a hnutí byly za porušení těchto povinností sankcionovány nejméně dvakrát a ani poté nedošlo z jejich strany k nápravě, musely s tímto postupem počítat,“ dodal Kousal.

Strany, které úřad navrhl k rozpuštění, dlouhodobě nerespektují a porušují klíčová ustanovení zákona o sdružování v politických stranách. Vláda projedná vedle návrhu na zánik Listu Jaromíra Soukupa návrh na rozpuštění Demokratické strany Československa, Volby lidu 21. století a hnutí Náš Hlučín, Ostravské fórum, hnutí PRO, Spravedlivá občanská společnost a Svobodná občanská samospráva.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com