Ukrajina podniká protiútoky, Moskva popřela prolomení ruské obrany

Ruské ministerstvo obrany popřelo zprávy, že ukrajinské jednotky dnes na více místech prolomily frontovou linii, a ujistilo, že situaci má pod kontrolou. O možném zahájení dlouho očekávané ukrajinské protiofenzívy informovali ruští váleční zpravodajové a blogeři.

„Prohlášení šířená po sociálních sítích o ‚prolomení obrany‘ na různých místech fronty neodpovídají skutečnosti,“ uvedlo ministerstvo podle státní agentury TASS. Ujistilo, že celkovou situaci v oblasti „speciální vojenské operace“, jak Moskva nazývá válku proti Ukrajině, má pod kontrolou.

Ruské jednotky podle ministerstva odrazily dva útoky u Lymanu a osm útoků v okolí Doněcka. Ruská vojska dál pokračují v dobývání Bachmutu, v snaze o obklíčení Avdijivky a dobytí Marjinky v Donbasu na východě země. Do bojů bylo nasazeno letectvo a dělostřelectvo, nepřítel utrpěl značné ztráty na živé síle a technice, tvrdí ruské ministerstvo, podle kterého ukrajinské síly nevedou aktivní bojové operace na jihu země, v Chersonské a Záporožské oblasti, částečně okupovaných Rusy. Podobná tvrzení nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Ruští internetoví komentátoři píší, že ukrajinským silám se podařilo prorazit u Bachmutu a Soledaru v Doněcké oblasti ruské obranné pozice, upozornil dnes večer ruský investigativní web Važnyje istorii.

Ukrajinské síly v posledních dnech podnikly u Bachmutu několik úspěšných protiútoků a o něco málo postoupily, píše v hodnocení situace na frontě americký Institut pro studium války (ISW). Šéf žoldnéřů z ruské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin posléze sdělil, že z pohledu Moskvy se situace na křídlech fronty u Bachmutu vyvíjí podle „nejhoršího možného scénáře“, za což kritizoval ruskou pravidelnou armádu.

Ukrajinské síly patrně zatlačily ruské jednotky a dosáhly menšího postupu severně od obce Chromove na západním předměstí Bachmutu a severozápadně od Bile Hory, která leží asi 14 kilometrů jihozápadně od města, uvedl ve své analýze za předchozí den americký institut ISW s tím, že to vyplývá ze záběrů, které se podařilo zeměpisně určit. Zpochybnil ale informaci, která se ve středu objevovala v ukrajinských zdrojích, že ukrajinské armádě se podél tříkilometrového úseku frontové linie u Bachmutu podařilo postoupit o 2,6 kilometru. V této souvislosti institut uvedl, že zprávy o ukrajinském postupu na frontě v Doněcké oblasti jsou zřejmě výsledkem zatím pouze lokálních protiútoků.

  Izrael zabil v Gaze dalšího velitele Islámského džihádu, tento týden šestého

„Problémy s nasazením různých vyčerpaných jednotek u Bachmutu spolu se zjevnými selháními ze strany velení podle všeho brání ruským silám vést v oblasti řádné obranné operace,“ napsali také američtí analytici.

Potíže Rusů s udržením obranných pozic u Bachmutu i jinde v Doněcké oblasti pak během dnešního večera potvrzovali ruští vojenští blogeři na komunikační platformě telegram. Podle jednoho z nich, Jevgenije Poddubného, se Ukrajincům podařilo prorazit ruskou obranu u Soledaru a postoupit také u Berchivky a u Jahidného, které přiléhá k Bachmutu. „Předpokládejme, že protiofenziva nepřítele už začala,“ varoval Poddubnyj. Další ruský komentátor, Semjon Pegov, napsal, že Ukrajinci přešli do útoku u vsi Majorsk asi 20 kilometrů jižně od Bachmutu a zaznamenávají tam úspěchy.

Dramaticky dnes problémy ruských sil u Bachmutu popsal šéf wagnerovců Prigožin. „Území, která se dobývala mnoho měsíců za cenu krve a životů našich bojových druhů, kteří denně postupovali o desítky nebo stovky metrů, dnes bez boje opouštějí ti, kteří mají držet naše křídla,“ prohlásil Prigožin podle agentury Reuters v audionahrávсe zveřejněné na sociální síti telegram. Už dříve přitom obvinil vojáky ruské pravidelné armády, že u Bachmutu opouštějí pozice. Agentura Reuters ale dříve napsala, že Prigožinova kritika ruského armádního vedení může být snahou ochránit žoldnéře před obviněními z nedostatečně rychlého postupu v Bachmutu. Wagnerovci jsou v oblasti Bachmutu hlavní ruskou silou. V minulých dnech Prigožin pohrozil Moskvě, že své muže od Bachmutu stáhne.

Šéf žoldnéřů dnes zároveň tvrdil, že bojovníci skupiny úspěšně postupují v Bachmutu směrem na západ a že od západní hranice města je dělí „pouhých 625 metrů“. Stejně tak ruské ministerstvo obrany dnes sdělilo, že jeho jednotky pokračují za podpory výsadkářů v ofenzivě na západě Bachmutu.

Ukrajinský dron zaútočil na ropné zásobníky u Brjansku, uvedly ruské úřady

Ukrajinský dron zaútočil na zásobníky ropy ve městě Klincy v ruské Brjanské oblasti, uvedl gubernátor Alexandr Bogomaz. Na místě pracují záchranné složky.

  Na předměstí Bratislavy byl nalezen oběšený bývalý šéf slovenské Vojenské zpravodajské služby

„V důsledku shozu munice byla částečně poškozena betonová základna a zásobník ropných produktů,“ oznámil Bogomaz s tím, že útok si nevyžádal oběti na životech.

Brjanská oblast sousedí se severní částí Ukrajiny a také s Běloruskem. Podobně jako například Belgorodská oblast i tento region od ruské invaze do sousední země poměrně často hlásí ostřelování nebo útoky bezpilotních letounů na své území.

Ropná skladiště v západním a jižním Rusku se v posledních týdnech stala terčem řady útoků, z nichž Moskva obvinila Ukrajinu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com