Švýcarská ministryně: Česko požádalo Švýcarsko o odkup tanků Leopard 2

Česko chce od Švýcarska odkoupit blíže neupřesněný počet starších tanků Leopard 2, které jsou v současné době uskladněny v alpské zemi. Podle agentury AFP to dnes řekla švýcarská ministryně obrany Viola Amherdová. Žádné další podrobnosti neuvedla. O odkup zakonzervovaných tanků Leopard 2 z 80. let minulý týden požádalo i Německo. České ministerstvo obrany na dotaz ČTK uvedlo. že o odprodeji tanků nejednalo, ale přijalo by švýcarskou nabídku tanků Leopard 2 jako ocenění pomoci Česka Ukrajině.

„Měli jsme žádost z Německa a od té doby jsme obdrželi také žádost z České republiky,“ řekla Amherdová veřejnoprávní televizi SRF.

„O odprodeji tanků jsme se švýcarskou stranou nejednali. Pokud by nám však Švýcarsko chtělo nabídnout své tanky Leopard 2 jako ocenění naší pomoci Ukrajině, rozhodně nebudeme proti,“ sdělil ČTK ředitel odboru komunikace ministerstva obrany David Jareš. Premiér Petr Fiala (ODS) na briefingu po setkání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že informaci nyní nebude komentovat.

Jakmile budou obranné potřeby Švýcarska uspokojeny, „zůstane řada tanků, které nebudeme potřebovat a které můžeme dát k dispozici, pokud je parlament prohlásí za vyřazené z provozu,“ uvedla ministryně.

Švýcarsko má 230 tanků Leopard 2, z nichž 134 je ve službě a 96 je vyřazených. Nejsou však „mimo službu“. Podle švýcarských zákonů lze prodat pouze takové vojenské vybavení, které je mimo službu. O tom, zda tanky tento status získají, rozhoduje parlament.

Německo minulý týden uvedlo, že chce od Švýcarska získat blíže neupřesněný počet zakonzervovaných tanků Leopard 2 z 80. let. Příslušná žádost byla zaslána ministerstvu obrany v Bernu.

Vzhledem k tomu, že Švýcarsko ve jménu neutrality zakazuje transfer vojenského vybavení do země, která je ve válce, Berlín ujistil Švýcarsko, že tanky nebudou reexportovány na Ukrajinu, uvedlo ministerstvo. Stejné pravidlo by mělo platit i pro žádost České republiky. Prodej Švýcarskem vlastněných tanků německé výroby by všem mohl umožnit navýšení pomoci Ukrajině, neboť by jimi Německo a další země mohly nahradit stroje již dodané či přislíbené Kyjevu.

  Rusko obvinilo USA z porušování dohody o strategických zbraních

Česko je významným dodavatelem zbraní Ukrajině, včetně tanků sovětské výroby stejného typu, jaký používá ukrajinská armáda. Německo má Česku dodat celkem 14 tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo jako náhradu za výzbroj sovětského původu, kterou Praha poslala Ruskem napadené Ukrajině.

Od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu se ve Švýcarsku rozvířila debata o dodávkách zbraní. Alpská země, která není součástí EU, sice přijala všechny sankce zavedené Bruselem proti Moskvě, ale neústupně trvá na své vojenské neutralitě. Přestože Kyjev a jeho spojenci naléhali, aby švýcarská vláda povolila reexport zbraní a munice na Ukrajinu, prozatím smetla žádosti Německa, Španělska a Dánska ze stolu. V parlamentu pokračují různé iniciativy na uvolnění těchto pravidel, ale rozhodnutí se neočekává dříve než za několik měsíců.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com