Vojáci v Gabonu ohlásili, že se chopili moci, jmenovali lídra přechodného období

Skupina vojáků ve středoafrickém Gabonu oznámila anulování sobotních voleb, uzavření hranic a rozpuštění institucí. Vysoce postavení důstojníci dnes ráno vystoupili v televizi a prohlásili, že převzali moc, uvedla agentura Reuters. Stalo se tak krátce poté, co úřady vyhlásily, že vítězem prezidentských voleb se už potřetí stal Ali Bongo, který v křesle hlavy státu v roce 2009 nahradil svého otce Omara. Nyní je v domácím vězení. Večer junta oznámila, že vůdcem pro přechodné období byl jmenován generál Brice Oligui Nguema. České ministerstvo zahraničních věcí ČTK sdělilo, že v zemi eviduje jednu českou občanku, která tam pobývá dlouhodobě.

„Ukončili jsme dosavadní režim,“ ohlásili v televizi vojáci podle agentury AFP. Její zpravodaj hlásil, že v hlavním městě Libreville byla krátce poté slyšet střelba z automatických zbraní. Na obrazovce byli příslušníci prezidentské gardy, rozpoznatelní podle svých zelených baretů, další vojáci a policisté.

Prezident je v domácím vězení, obklopen rodinou a lékaři, a jeden z jeho synů, Noureddin Bongo, byl zatčen kvůli podezření z vlastizrady, oznámila armáda po ranním převratu. Prezident vyzval občany, aby se po pokusu o státní převrat v této středoafrické zemi „ozvali“, a řekl, že mluví z vazby ve své rezidenci. Jeho žena a syn jsou podle něj na jiných místech. Lidé z Bongova okolí byli zatčeni mimo jiné za „vlastizradu státních institucí, masivní zpronevěru veřejných prostředků a mezinárodní finanční defraudace“, uvedla armáda.

Stovky lidí v Libreville vyšly do ulic, aby oslavily konec Bongovy vlády a společně s vojáky zazpívaly státní hymnu. „Pochoduji tu dnes, protože mám radost. Skoro po šedesáti letech jsou Bongové zbaveni moci,“ řekl agentuře Reuters sedmadvacetiletý nezaměstnaný Jules Lebigui, který se připojil k oslavám v ulicích.

Jde o další z řady převratů v regionu. V červenci převzala moc od demokraticky zvolené vlády vojenská junta v Nigeru. Na rozdíl od Nigeru však Gabonem nezmítá džihádistické násilí a byl považován za relativně stabilní.

  RLI: Kreml podporuje zjevný antisemitismus, aby sjednotil a zmobilizoval ruský národ proti Ukrajině

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell uvedl, že ministři obrany zemí Evropské unie budou o situaci v Gabonu jednat. „Celá oblast, počínaje Středoafrickou republikou, Mali, Burkina Fasem, nyní Nigerem, možná Gabonem, je ve velmi obtížné situaci,“ řekl. „Pro Evropu je to velký problém,“ dodal. Francie situaci v Gabonu velmi pozorně sleduje, uvedla premiérka Élisabeth Borneová na setkání velvyslanců v Paříži.

Po africkém kontinentě se šíří „nákaza autokracie“, řekl nigerijský prezident a nynější šéf Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS) Bola Tinubu. Dodal, že úzce spolupracuje s lídry ostatních afrických zemí v otázce, jak na situaci v Gabonu reagovat. Africká unie puč odsoudila a vyzvala armádu, aby zajistila bezpečnost Bonga a jeho rodiny.

Pokus o vojenský puč v Gabonu odsoudil také generální tajemník OSN António Guterres, který všechny zúčastněné strany vyzval ke zdrženlivosti, dialogu a respektování zásad právního státu. Spojené státy jsou podle slov mluvčího Bílého domu událostmi v Gabonu hluboce znepokojeny a situaci „pozorně sledují“. Čína vyzvala k mírovému řešení a Rusko vyjádřilo naději na rychlý návrat ke stabilitě.

Francouzská těžební společnost Eramet, která v Gabonu provozuje největší manganový důl na světě a železniční dopravní společnost, oznámila, že v zemi zastavuje veškerou činnost. Soukromá zpravodajská společnost Ambrey uvedla, že všechny operace v hlavním přístavu v Libreville byly zastaveny a úřady odmítly vydat povolení k odjezdu plavidel. Muž, který odpověděl na telefonním čísle uvedeném na stránkách letiště, sdělil AP, že všechny lety dnes byly zrušeny.

Po sobotních prezidentských, parlamentních a místních volbách panovalo v Gabonu napětí. Zatímco čtyřiašedesátiletý Bongo se snažil prodloužit svůj mandát, opozice prosazovala změny v dvoumilionové zemi bohaté na ropu a kakao, ale sužované chudobou. Nedostatek mezinárodních pozorovatelů, pozastavení některých zahraničních vysílání a rozhodnutí úřadů zablokovat během voleb internet a zavést celostátní zákaz nočního vycházení vyvolaly obavy o transparentnost volebního procesu. Podle zpravodaje Reuters bylo internetové připojení obnoveno až dnes ráno.

  Parlamentní volby v Chorvatsku vyhrála s náskokem vládní HDZ

Bongo ustál pokus o převrat už v roce 2019, tehdy pučisty nechal uvěznit. Každé hlasování, které se v Gabonu konalo od návratu země k systému více politických stran v roce 1990, skončilo násilím. Při střetech mezi vládními silami a demonstranty po volbách v roce 2016 byli podle oficiálních údajů zabiti čtyři lidé. Opozice tehdy tvrdila, že počet obětí je mnohem vyšší.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com