Rusko a KLDR čile jednají o dodávkách zbraní Moskvě, tvrdí Bílý dům

Bílý dům vyjádřil obavu, že mezi Severní Koreou a Ruskem pokročila jednání o dodávkách zbraní. Severokorejský vůdce Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin si podle Washingtonu vyměnili dopisy, přičemž Rusko se zajímá o severokorejskou munici, kterou by mohlo použít ve své válce proti Ukrajině. Jednání na vysoké úrovni možná budou pokračovat v příštích měsících, řekl podle agentury Reuters bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby.

Nové informace od zpravodajských služeb podle Bílého domu ukazují, že Putin a Kim si vyměnili dopisy, v nichž si přislíbili posílení vzájemné spolupráce. Už před několika týdny přitom Bílý dům uvedl, že podle jeho informací ruský ministr obrany Sergej Šojgu během nedávné návštěvy v Pchjongjangu vyzval představitele KLDR k navýšení prodeje munice Moskvě pro její válku na Ukrajině.

USA mají podle dnešního vyjádření Bílého domu informace, které naznačují, že po Šojguově návštěvě se do KLDR vydala další skupina ruských představitelů.

Kirby před novináři v této souvislosti naznačil, že Rusko má na základě dohod dostat zbraně a dělostřeleckou munici pro válku na Ukrajině a případně také základní suroviny, které by mohly posílit ruský obranný průmysl.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena opakovaně poukazovala na to, že Kreml se začal spoléhat na KLDR a Írán, pokud jde o dodávky zbraní, které potřebuje pro svou válku proti Ukrajině, kterou zahájil loni v únoru.

Bílý dům dnes Severní Koreu vyzval, aby s Ruskem přestala o zbraních jednat a aby „dodržela veřejné závazky, které učinil Pchjongjang, že nebude poskytovat nebo prodávat zbraně Rusku“. Jakákoli dohoda o dodávkách zbraní mezi oběma zeměmi by podle Washingtonu byla v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. Podle Kirbyho se rozhovory mezi Ruskem a KLDR vedou v utajení.

ČTK

  Rusko tvrdí, že se dál drží zásady nepřípustnosti jaderné války

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com