Tchaj-wan s USA prodiskutuje, jak použít schválenou novou podporu

Tchaj-wan se Spojenými prodiskutuje, jak použít podporu, kterou v sobotu schválila americká Sněmovna reprezentantů. Uvedlo to podle agentury Reuters tchajwanské ministerstvo obrany, které Sněmovně reprezentantů za podporu poděkovalo.

Sněmovna reprezentantů USA v sobotu po měsících vnitropolitických sporů přijala sérii čtyř zákonů, z nichž tři se týkají zahraniční vojenské pomoci Ukrajině, Izraeli a americkým partnerům v jihovýchodní Asii, hlavně Tchaj-wanu, celkem ve výši 95 miliard dolarů (2,25 bilionu korun). Tchaj-wanu a dalším země v regionu připadne více než osm miliard dolarů (190 miliard korun), z toho v přímé vojenské pomoci asi dvě miliardy.

Tchajwanské ministerstvo obrany Sněmovně reprezentantů USA za schválení balíčku poděkovalo a uvedlo, že to ukazuje „skálopevnou“ podporu Tchaj-wanu ze strany USA. Ministerstvo dodalo, že bude „koordinovat využití příslušného rozpočtu se Spojenými státy prostřednictvím stávajících výměnných mechanismů a bude usilovně pracovat na posílení schopností bojové připravenosti k zajištění národní bezpečnosti a míru a stability v Tchajwanském průlivu“.

Tchaj-wan si od roku 2022 stěžoval na odklady dodávek amerických zbraní, jako jsou protiletecké střely Stinger, zatímco výrobci se soustředili na dodávky Ukrajině.

Spojené státy jsou nejvýznamnějším podporovatelem a dodavatelem zbraní Tchaj-wanu, ačkoli obě země spolu nemají navázány formální diplomatické vztahy. Demokraticky spravovaný Tchaj-wan čelí zvýšenému vojenskému tlaku ze strany Číny, která ostrovní zemi po desetiletí považuje za svou vzbouřeneckou provincii.

Tchajwanské ministerstvo obrany dnes ráno uvedlo, že jenom za posledních 24 hodin překročilo 14 čínských vojenských letounů symbolickou střední linii mezi Tchaj-wanem a Čínou v Tchajwanském průlivu.

ČTK

  Rusové vyhodili do povětří další přehradu. Zřejmě kvůli protiofenzivě

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com