Podle ruských agentur byl v Praze na žádost Ukrajiny zadržen Rus spjatý s Krymem

ct24.ceskatelevize.cz

Podle informaci ČTK na pražském letišti byl dnes zadržen ruský občan Alexandr Frančetti, známý zapojením do takzvaného Krymského jara, tedy do událostí spojených s anexí ukrajinského Krymu Ruskem. Informovala o tom agentura RIA Novosti s odvoláním na představitele krymských úřadů Alexandra Molochova. Mluvčí české policie Ondřej Moravčík potvrdil zadržení ruského občana. Šéf ruských vyšetřovatelů nařídil „důkladné prozkoumání“ okolností tohoto zadržení.

„Na základě mezinárodního zatykače vydaného Ukrajinou byl na letišti zatčen státní příslušník Ruské federace,“ sdělil ČTK mluvčí českého policejního prezidia Moravčík. Bližší informace k zatčenému ale česká policie nechtěla zveřejnit.

Tiskový tajemník ruské ambasády v Praze Nikolaj Brjakin k události agentuře TASS řekl, že „ruští diplomaté jsou v kontaktu s představiteli českých úřadů a s příbuznými zadrženého“.

V Moskvě na zprávu o zadržení Frančettiho zareagoval šéf vyšetřovacího výboru (obdoby americké FBI) Alexandr Bastrykin. Podle agentury TASS řekl, že nařídil „důkladně ve spolupráci s ruským ministerstvem zahraničí prostudovat příčiny a právní důvody zadržování ruského občana na území cizího státu“.

Jeho prohlášení přitom naznačuje podezření vůči postupu českých úřadů. Uvádí se v něm, že Bastrykin nařízení vydal „v souvislosti s nepřípustností zneužívání mezinárodněprávních mechanismů k pohnání k odpovědnosti osob z politických důvodů“.

Jako Krymské jaro jsou v Rusko označovány události, které se staly v únoru a březnu 2014 na území Krymského poloostrova a města Sevastopolu po vojenském ovládnutí této části Ukrajiny Ruskem. Jde o referendum o připojení Krymu k Rusku a následnou anexi, kterou neuznává Kyjev ani převážná většina mezinárodního společenství.

Molochov agentuře RIA Novosti řekl, že ukrajinské úřady v minulosti už vznesly proti Frančettimu řadu obvinění.

Podle dřívějších informací portálu iRozhlas byl Frančetti šéfem jedné z polovojenských formací, které se v roce 2014 aktivně podílely na anexi Krymu. V okolí Sevastopolu vedl rozvědnou skupinu Severní vítr, která měla chránit město před údajnými útoky. Do Sevastopolu přijel podle vlastních slov dva dny před vypuknutím konfliktu, tedy 25. února 2014. Potvrdil také, že jeho skupina spolupracovala s velením ruské námořní flotily.

  Pár z Běloruska pronásledoval na Slovensku medvěd, žena zemřela

Server iRozhlas v roce 2019 napsal, že Frančetti má od roku 2000 trvalý pobyt v Praze, kde se živí jako fitness trenér a také podniká. Střídavě žije v hlavním městě České republiky a na Krymu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com