Analytici se shodují, že Biden bude bojovat proti ekonomické krizi

Joe Biden přišel do Bílého domu, aby vedl Spojené státy během hospodářské krize. Během vlády Baracka Obamy se ocitl v podobné situaci a Obama si ho vybral jako svého viceprezidenta. Na rozdíl od roku 2008, kdy globální ekonomiku zasáhla hypoteční krize a investiční banka Lehman Brothers se zhroutila. To nejhorší teprve přijde. Analytici a ekonomové se nyní shodují, že americká ekonomika může čelit tomu nejhoršímu. Je velmi důležité to dále podporovat. Podle agentury Reuters jeho zotavení.

Recese 2007–2009 byla nejhorší recesí ve Spojených státech od Velké hospodářské krize 30. let, ale současná krize ji překonala. V té době byl Biden zodpovědný za prosazování plánu ekonomických stimulací ve výši 800 miliard dolarů (17,9 bilionu dolarů), republikáni to kritizovali jako plýtvání a levicoví příznivci to považovali za příliš malý.

Dnes se ekonomická situace znovu zhoršila. Přestože americká ekonomika ve třetím čtvrtletí dosáhla rekordního maxima, z technického hlediska je americká ekonomika v recesi, což je pokles o 3,5% od začátku letošního roku. Miliony Američanů, zejména v odvětví cestovního ruchu a zábavy ve stravovacím průmyslu, jsou nezaměstnané a v blízké budoucnosti není možné zlepšit jejich podmínky. Ve Spojených státech počet nových infekcí koronaviry stále roste a obavy spotřebitelů a nová omezení zhoršují vyhlídky na další ekonomický růst.

Současná krize začala ekonomickým vypnutím v březnu a federální vláda od té doby poskytla biliony dolarů na pomoc ekonomice. Výsledkem je, že míra nezaměstnanosti prudce poklesla z dubnových maxim 14,7% na 6,9% a poklesla ve srovnání s rokem 2009, což byla míra nezaměstnanosti poté, co Biden převzal funkci viceprezidenta. Podle analytiků je však ekonomika stále slabá a jejím úkolem bude dokončit počáteční oživení.

Biden se může primárně zaměřit na to, jak dostat zemi z krize koronavirů ze zdravotního a ekonomického hlediska. Hodně záleží na schválení plánu pomoci při pandemii AIDS a také na distribuci vakcíny, která by měla být hotová počátkem roku 2021. Ekonomka S&P Global Ratings Beth Ann Bovin řekla:

  Kupka: K odporu proti navržené podobě normy Euro 7 se přidalo Německo

„Tento prezident musí zvážit strukturální změny ve Spojených státech, aby obnovil zdraví americké populace a ekonomiky.“

Republikánský předseda Senátu McConnell uvedl, že je ochoten přijmout pomoc nového koronaviru před složením přísahy nově zvolených členů Senátu a Sněmovny reprezentantů. Pokud se demokratům podaří získat kontrolu nad Senátem, může být balíček menší než Bidenův plán, bude stačit k tomu, aby se zabránilo stagnaci ekonomického oživení. O tom, kdo bude ovládat Senát, bude rozhodnuto začátkem ledna, což je zásadní pro další Bidenův plán.

Bidenův plán zahrnuje požadavek na federální minimální mzdu ve výši 15 $ (téměř 340 $), zvýšení podpory odborů a rozšíření ochrany pro zaměstnance gig ekonomiky, jako jsou řidiči Uber a Lyft. Také slíbil, že navzdory skepsi některých analytiků vytvoří politiky zelené energie miliony pracovních míst. Pokud je však Senát ovládán Republikánskou stranou, může být jeho úsilí omezeno.

Odborníci oslovení ČTK se rovněž domnívají, že Bidenovo vítězství může znamenat snížení mezinárodních obchodních bariér, což také pomůže české ekonomice. Domnívají se, že to může také vést k obnovení jednání o transatlantickém partnerství TTIP mezi USA a Evropou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com