Důchody v roce 2022 porostou. Podívejte se o kolik

kurzy.cz

Čeští penzisté dostanou od ledna 2022 znovu přidáno. Valorizovat se budou nejen starobní, ale také invalidní nebo vdovské důchody. Přidáno navíc mohou penzisté dostat i v průběhu roku kvůli vysoké inflaci.

Důchod se v Česku skládá ze dvou částí. První je takzvaná základní výměra. Ta je pro všechny penzisty stejná. Není ovlivněná ani délkou doby pojištění, ani výdělkem. V roce 2022 se základní výměra zvyšuje o 350 korun na 3 900 korun. Pro srovnání, v roce 2021 se základní výměra zvyšovala jen o 60 korun.

Druhou částí je procentní výměra, která už je u každého individuální a odvíjí se od odpracovaných let a od výdělků. Ta se v roce 2022 zvyšuje o 1,3 procenta. Na začátku roku 2021 přitom rostla o 7,1 procenta.

Procentní výměra se ale navíc ještě zvýší o 300 korun.

Nová výše důchodů hned od Nového roku

Navýšení důchodů se prvně promítne do důchodů vyplácených v lednu.

„Na rozdíl od předcházejících let zvýšení důchodů nenáleží až od splátky důchodu splatné v lednu, ale na základě změny zákona o důchodovém pojištění již od 1. ledna 2022,“ uvádí na svých webových stránkách Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Díky tomu penzisté dostanou také doplatek valorizačního zvýšení. Konkrétně za počet dnů v měsíci, dokdy jim důchod běžně chodí.

„Například při splatnosti každého 12. dne v měsíci obdrží důchodce svůj lednový důchod za období 12. ledna až 11. února 2022,“ vysvětluje pro SZ Byznys mluvčí ČSSZ Jitka Drmolová.

Vzhledem ke zvyšování od Nového roku ale vznikne doplatek za několik dní na začátku roku. „To znamená, že pokud máte obdržet důchod například 12. ledna 2022, tento doplatek vzniká za období od 1. ledna 2022 do 11. ledna 2022,“ upřesňuje Drmolová.

Doplatek bude vyplácet ve stejném termínu a stejným způsobem jako zvyšovaný důchod. O zvýšení důchodu není nutné žádat, je automatické.

  Druhý pokus vzít Čechům Benzinu. Ponese název polské státní pokladny

Rozpočtové provizorium se důchodů nedotkne

Rozpočet pro rok 2022 připravovala vláda Andreje Babiše (ANO). Nastupující vláda Petra Fialy (Spolu/ODS) ale plánuje rozpočet přepracovat. V momentě, kdy není přijatý rozpočet, přechází země do takzvaného rozpočtového provizoria.

Během něj musí omezit některé své výdaje. Důchodů se ale rozpočtové provizorium nedotkne.„Důchodový systém je plně integrován do státního rozpočtu, kde důchody představují mandatorní (tedy povinné, pozn. red.) výdaje. Rozpočtové provizorium tak nemá na vyplácení důchodů žádný vliv,“ potvrdil pro SZ Byznys mluvčí ministerstva financí Zdeněk Vojtěch.

Další navýšení v létě?

Důchody by se mohly v roce 2022 výjimečně navýšit ještě jednou. Kvůli vysoké inflaci je možné, že další růst důchodů přijde v červnu či červenci. Zákon totiž určuje, že pokud je inflace za určité období vyšší než pět procent, o stejnou hodnotu se má zvýšit i zásluhová část důchodu.

„U průměrného starobního důchodu, který bude v lednu po valorizaci činit přibližně 16 274 korun, by mimořádná valorizace průměrného důchodu činila přibližně 670 korun,“ uvádí ministerstvo práce a sociálních věcí.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com