Vláda schválila 243 milionů korun pro producenty ovoce, zeleniny, chmele a mléka

Vláda dnes schválila mimořádnou podporu 243 milionů korun pěstitelům ovoce, zeleniny a chmele a producentům mléka. Na sociální síti X to uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Ministerstvo zemdělství už dříve uvedlo, že tato odvětví jsou v důsledku války na Ukrajině nejvíce zasažena narušením trhu a která se potýkají s výrazným zvýšením cen energií, krmiv nebo hnojiv. Z částky 243 milionů korun tvoří 163 milionů korun podpora Evropské komise, dalších 80 milionů korun půjde ze státního rozpočtu.

Evropská komise podle ministerstva zemědělství letos v červenci schválila rozdělení 330 milionů eur (přibližně osm miliard korun) 22 členským státům Evropské unie, zemím sousedícím s Ukrajinou pak vyčlenila samostatnou podporu.

„V případě, že by čeští zemědělci byli nadále v nevýhodném postavení oproti ostatním zemědělcům evropského jednotného trhu, hrozí riziko opouštění výroby a následné rušení sadů nebo chmelnic a snížení produkce mléka. Tím by se otevřela cesta k další závislosti na dovozech, ztráta pracovních míst nejen v zemědělské prvovýrobě, ale i v navazujících službách a zpracovatelském průmyslu,“ stojí v důvodové zprávě k návrhu.

Situace v ovocnářství je podle ministerstva zemědělství špatná už dlouhodobě, loni ji dále zhoršil výrazný růst nákladů. Úřad také poukázal na dovoz levných jablek z Polska, který nutí české pěstitele prodávat pod náklady. „Dochází i k poškození (snížení) úrody díky klimatickým jevům, především jarním mrazům, které jsou častější než v předchozích letech,“ stojí v důvodové zprávě. Obdobně ministerstvo zemědělství hodnotí postavení českých zelinářů. „V roce 2022 se snížila osevní plocha zeleniny o 5,2 procenta a v roce 2023 došlo ke snížení o dalších pět procent,“ sdělil resort.

Pěstitelé chmele se podle ministerstva zemědělství kromě zvýšených nákladů potýkají rovněž s nedostatkem pracovní síly, který se s válkou na Ukrajině dále prohloubil. „Při pěstování chmele je stále nejvíce využíváno ruční práce, nezastupitelná je především na jaře při zavádění chmele,“ uvedl úřad. V produkci mléka pak upozornil na pokles jeho výkupní ceny a značné závislosti na vývoji trhu Evropské unie.

  Asociace: Zájem Čechů o dovolenou na horách roste, volných pokojů je ale dost

Evropská komise minulý týden oznámila, že neprodlouží zákaz dovozu ukrajinského obilí do unijních zemí sousedících s Ukrajinou. Uvedla, že díky práci příslušné koordinační platformy a dočasným opatřením zavedeným v květnu zmizela narušení trhu v pěti členských státech EU, které zákaz uplatňují. Maďarsko, Polsko a Slovensko potvrdily, že budou jednostranně pokračovat v omezení dovozu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com