Sílící bouře: Interpretace smíšených signálů Ruska ohledně vojenské mobilizace

21. září bylo pro Rusko významným milníkem, neboť uplynulo rok od zahájení „částečné mobilizace“. S blížícím se 1. říjnem se země připravuje na nová omezení a pokuty pro osoby, které se na výzvu nedostaví k vojenské registraci a odvodu. Tento vývoj vyvolal rozsáhlé spekulace o možnosti druhé vlny mobilizace, přestože to ruské úřady oficiálně popírají.

Chystané změny zahrnují výrazné zvýšení pokut z 3 000 (700 korun) na 30 000 (7 000 korun) rublů pro ty, kteří nerespektují předvolání na vojenský registrační a odvodní úřad. Zaměstnavatelé, kteří budou pomáhat těm, kdo se vyhýbají odvodu, budou rovněž čelit zvýšeným pokutám, které se z dosavadních 5 000 (1000 Korun) rublů zvýší na 500 000 (100 00korun) rublů. Tato opatření mnozí považují za ukazatele aktivnější fáze mobilizace na obzoru.

Rozporuplná prohlášení ruských představitelů přispěla ke zmatku. Ministr obrany Sergej Šojgu oznámil ukončení mobilizace v říjnu 2022, zatímco Státní duma tvrdí, že není třeba povolávat vojenský personál v záloze. Rozpor se prohloubil, když Andrej Kartapolov, šéf výboru Státní dumy pro obranu, nejprve naznačil, že se připravují zákony pro „velkou válku“ a všeobecnou mobilizaci, aby později tvrdil, že žádné náznaky nové mobilizace neexistují.

Od 1. října budou ti, kdo budou ignorovat předvolání, čelit přísným omezením, včetně zákazu vycestování ze země, omezení získávání úvěrů a řízení vozidel, omezení nakládání s majetkem a dalších zásahů do jejich práv. Pozoruhodné je, že jako potenciální trestní opatření se objevilo odepření vydání zahraničního pasu – první svého druhu.

Obavy dále zesílí návrh zákona, který by měl být projednán na podzim a který zavádí trestní odpovědnost za vyhýbání se mobilizaci s trestní sazbou až pět let odnětí svobody. V současné době je nedostavení se k vojenské registraci a odvodu trestáno správními sankcemi, ale absence trestní odpovědnosti je předmětem sporů. Odborníci se domnívají, že šance na schválení návrhu zákona jsou vysoké, což by znamenalo výrazný posun v důsledcích pro osoby vyhýbající se odvodu.

  Rusko se všemožně snaží narušit normandský formát

Vývoj situace v Rusku vyvolává otázky ohledně záměrů vlády v souvislosti s možnou novou vlnou mobilizace. S tím, jak se zpřísňují omezení a stupňují tresty, se objevuje strašidlo trestní odpovědnosti. Rozporuplná prohlášení oficiálních představitelů dodávají atmosféru nejistoty a nechávají občany i odborníky přemýšlet, zda tyto změny nejsou předzvěstí rozsáhlejší mobilizace. Nadcházející měsíce pravděpodobně objasní skutečnou povahu ruské vojenské strategie a její důsledky pro občany.

Autor: Peter Jelen

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com