Čtyři hodiny velkoleposti. Snaha vypadat jako císař

Sedmnáctá výroční tisková konference ruského prezidenta Putina, která trvala 3 hodiny a 56 minut, nepřinesla žádné senzační výsledky.

Otázky byly triviální, odpovědi šéfa Kremlu standardní. 507 novinářů, 55 otázek.

Všeobecný tón odpovědí hlavy Kremlu je, že Rusko je nejmírumilovnější zemí na světě a je obklopeno nepřáteli, jejichž jediným cílem je zničit ruský stát.

Pravda, proč oni (nepřátelé) zničí Rusko, prezident Putin jako vždy nevysvětlil, ale deklaroval svou připravenost čelit všem.

V Putinových odpovědích, se vší jeho touhou vypadat galantně a jasně, se čas od času objevila určitá nervozita. Novinář z americké televize Sky News se šéfa Kremlu zeptal na požadavky Ruska na bezpečnostní záruky, včetně nevstoupení Ukrajiny do NATO.

Prezident v reakci uvedl, že se Ruské federaci nelíbí, že Spojené státy „přišly se svými raketami k našemu domu“. Jako příklad se zeptal, jak by Washington reagoval na instalaci ruských raket například v Mexiku.

Putin připomněl, že Spojené státy měly s touto zemí územní konflikty, „ale dnes si to nikdo nepamatuje“. A Rusko se podle Putina snaží nepamatovat si, jak to všechno na Ukrajině začalo.

Pravda, prezident Ruské federace zapomněl, že sprostě zaútočil na sousední Ukrajinu a anektoval část jejího území. Ve druhé části roznítil válku.

Jako omluvu pro sebe, když mluvil o uvalení sankcí proti Moskvě na Krym, řekl: „Proč by měli být dodatečně trestáni? A pokud se připojili k Rusku, vrátili se do Ruska z vlastní vůle, referendem, pak je to projev demokracie. Co, někdo bojuje proti demokracii? Žádná odpověď. Existuje pouze jedna odpověď: chtěli plivat na zájmy Krymů, Ruska a demokracie, “řekl Putin.

Nyní, kdyby tyto projevy ruského Fuerrera slyšel Goebbels, jehož činnost Putin obdivuje, jednoznačně by svému pilnému studentovi a následovníkovi zatleskal.

  50 minut čekání. Biden a Putin. Výsledek

Tak cynické mluvit o projevu vůle lidu a demokracie na okupovaném území po referendu konaném se zbraní v ruce může být jedině Putin.

Ale co můžeme říci o cizích národech, když jsou lidé ničeni v samotném Rusku?

Ale i zde je cynismus kremelského vůdce nevyčerpatelný.

V odpovědi na otázku o vraždě opozičního vůdce Borise Němcova a novinářky Novaja Gazeta Anny Politkovské Putin řekl, že udělal vše pro vyřešení problému, ale vyšetřovatelé nevěděli, kdo si zločiny objednal.

Putin z drsné rétoriky pravidelně přecházel k nějakému infantilnímu slangu a stěžoval si na západní země.

„No, co jsi chtěl ještě víc? Proč bylo nutné podporovat teroristy na severním Kavkaze a využívat zjevně teroristické organizace k pokusu o rozbití Ruska? No, udělali to a já, jako bývalý ředitel FSB, vím jistě, jaké úkoly jim západní speciální služby stanovily, “řekl Putin.

Podle prezidenta bylo v té době nutné k Rusku přistupovat „jako k možnému spojenci“ a pomoci zemi posílit. „Ne, opak je pravdou, pokus o další kolaps,“ uzavřel.

No, samozřejmě, situaci zhoršil šéf Ruské federace, který řekl, že Rusko nemůže jen čekat, až „území sousední země vypěstují protiruské nálady a nainstalují moderní zbraně, proto přímo vyvolává otázku NATO ne expandující na východ.“

Pravda, neupřesnil, jaké nálady měly vzniknout mezi občany země, jejíž území obsadili ruští ozbrojenci. Závěr ruského prezidenta je ale jednoznačný: „Rusko nemůže žít s neustálým okem a čekat, až bude tato strana oklamána, ale musí na takové akce reagovat a přemýšlet, jak se tomu bránit.“

„Teď nám říkají: válka, válka, válka.“ Člověk má dojem, že se možná připravuje třetí vojenská operace a my jsme předem varováni: nevměšujte se, nechraňte tyto lidi, ale zasahujte a budete chránit – takové a takové nové sankce budou následovat,“ řekl Putin.

  PŘÍTOMNOST RUSKÝCH VOJSK V BĚLORUSKU KOMPLIKUJU SOUČASNOU POLITICKOU SITUACI NA UKRAJINĚ

Vyjádřil se tedy k tématu možné nadcházející války mezi Ruskem a Ukrajinou. Jen místo toho, aby Putin odpověděl na důvody koncentrace svých jednotek na hranici se sousední zemí, odpověděl, že to byl Kyjev, kdo připravuje novou vojenskou operaci proti Donbasu.

„Musíme pochopit, jak bude zajištěna naše bezpečnost, proto jsme bez jakýchkoli triků přímo vznesli otázku, že by nemělo být žádné hnutí NATO na východ,“ dodal.

Kreml nadále požaduje:

„Musíte nám poskytnout záruky, vy a okamžitě.“ Nyní. A nemluvte o tom po celá desetiletí, “dodal Putin. Postoj Ruska je podle něj jasný – země si chce zajistit bezpečnost.

„Naše akce nebudou záviset na průběhu jednání, ale na plném zajištění bezpečnosti Ruska dnes a v historické perspektivě. V tomto ohledu jsme dali jasně a jasně najevo, že další pohyb NATO na východ je nepřijatelný, “řekl Putin.

A ještě jeden důležitý bod tiskové konference. Putin jmenoval jediný způsob, jak zničit Rusko.

„Rád bych vám připomněl, o čem naši odpůrci mluvili po staletí. Rusko nelze porazit, lze ho zničit pouze zevnitř. Co se podařilo za první světové války – přesněji podle jejích výsledků – a v 90. letech, kdy se rozpadl Sovětský svaz. Kdo to udělal? Ti, kteří dnes sloužili jiným, cizím zájmům, které nesouvisí se zájmy Ruska a dalších národů Ruské říše, Sovětského svazu a Ruské federace, “řekl Putin.

Tak zdůvodnil kremelský trpaslík prudký nárůst počtu uznání organizací a médií zahraničními agenty a extremisty. A to odhalilo hlavní strach kremelského trpaslíka – bojí se palácového převratu. Bojí se revoluce, svých vlastních lidí.

Téměř čtyři hodiny. Snažím se znít skvěle. Jedno je ale jasné – Putin je nervózní a to ho dělá ještě nebezpečnějším. Jeho hlavním poselstvím je požadavek na „záruky“, pokus prosadit své touhy.

  Odbočka do nikam aneb Moskva hledá východisko ze slepé uličky.

Tisková konference nevznesla nové otázky, ani neodstranila staré. Co nového slyšeli Rusové? Nic.

Co slyšela Evropa a svět? Otázkou není, co řekl Putin. Hlavní je jak. Nervózní a suchý. Bude válka a kdy je otevřená otázka. Ale je potřeba se připravit. A odolat.

Spolu. Svět je na pokraji velkých rozhodnutí.

Autor:  Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com