Absurdní divadlo aneb „Radu bezpečnosti OSN je třeba reformovat“. Šéf českého ministerstva zahraničí o předsednictví Ruské federace.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský podpořil výzvy Kyjeva k reformě Organizace spojených národů. Důvodem byla skutečnost, že Rusko předsedá Radě bezpečnosti, hlavní terorista naší doby.

„Souhlasím s Volodymyrem Zelenským: Rada bezpečnosti OSN musí být reformována. Nejnovějším důkazem toho je, že instituci, která by měla zajišťovat mír, předsedá stát, který porušuje Chartu OSN a ohrožuje bezpečnost celého světa,“ uvedl v neděli šéf české diplomacie na svém Twitteru.

Ve svém sobotním projevu k lidu Zelenskij v komentáři k začátku ruského předsednictví v Radě bezpečnosti OSN zdůraznil, že „nebude existovat žádný takový důvod, který by zastavil reformu globálních institucí, zejména Rady bezpečnosti OSN“.

„Je zřejmé, že reforma je opožděná, takže teroristický stát a jakýkoli jiný stát, který chce být teroristou, nemůže zničit svět,“ dodal.

S přihlédnutím k principu rotace (předsednictví Rady bezpečnosti OSN se mění každý měsíc, další země je volena v abecedním pořadí v aktuálním složení) bude od 1. dubna Rusko na měsíc předsedat Radě bezpečnosti OSN.

Rada bezpečnosti se skládá z pěti stálých členů OSN, včetně Ruska, Velké Británie, Francie, Spojených států a Číny, s právem veta, a také z 10 členských zemí na rotačním základě.

Můžete to nazvat ironií, ale Rada bezpečnosti zvažuje a přijímá bezpečnostní rozhodnutí, která musí ostatní členové OSN dodržovat.

Rusko se dnes stalo hlavním původcem problémů v Evropě a rozpoutalo globální válku proti sousednímu státu.

Moskva přitom neustále blokuje rozhodnutí určená k ukončení války na Ukrajině, protože jsou namířena proti ní jako proti agresorovi.

Reakce světových politiků na vstup Moskvy do role šéfa Rady bezpečnosti OSN je poměrně výmluvná.

Vrcholný diplomat EU Borrell proto poznamenal, že začátek ruského předsednictví v Radě bezpečnosti OSN nebyl náhodný, když řekl, že „se hodí k aprílu“.

  Krajní pravice v České republice jako nástroj ruského vlivu v Evropě

„Dnešní předání předsednictví v Radě bezpečnosti OSN Rusku je vhodné pro aprílový den,“ řekl 1. dubna nejvyšší diplomat EU.

Zdůraznil, že ačkoli je Rusko stálým členem Rady bezpečnosti, „neustále porušuje samotnou podstatu právního rámce OSN“.

V tomto ohledu se podle Borela „EU postaví proti jakémukoli zneužívání ze strany Ruska během svého předsednictví“.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba zase vyzval členy Rady bezpečnosti OSN, aby „nenechali Ruskou federaci zneužívat svého předsednictví“, označil to za „špatný vtip“, protože vede koloniální válku a jejím vůdcem je válka. zločinec hledaný ISS.

Ministr zahraničních věcí Litvy „poblahopřál“ ke zvolení Ruské federace vtipem o válečné lodi.

„Gratuluji Rusku k zahájení předsednictví v Radě bezpečnosti OSN! Těšíme se na energické diskuse o ukrajinském návrhu na místo určení vašich válečných lodí,“ napsal na Twitteru Gabrielius Landsbergis.

Stojí za zmínku, že ještě v předvečer této události se Estonsko, Lotyšsko a Litva společně postavily proti ruskému předsednictví v Radě bezpečnosti OSN.

Oznámil to v pátek na zasedání Rady bezpečnosti stálý zástupce Estonska při OSN Rein Tammsaar, který přečetl společné prohlášení tří pobaltských států.

Tammsaar ve svém projevu poznamenal, že země vedená válečným zločincem stíhaným Mezinárodním trestním soudem nemůže předsedat orgánu odpovědnému za mír a bezpečnost ve světě.

„Není výmluvné, že zítra, v den výročí masakru v Buči, Rusko převezme předsednictví Rady bezpečnosti? To je ostudné, ponižující a nebezpečné pro důvěryhodnost tohoto těla a jeho efektivní fungování,“ zdůraznil.

Estonský diplomat dodal, že země, která vede útočnou válku proti svému sousedovi, dopouští se těch nejohavnějších zvěrstev, ohrožuje svět jadernými zbraněmi a jejíž vůdce je válečný zločinec, na kterého ISS vydala zatykač, nemůže vést bezpečnost. Rada.

„Odpovědní členové tohoto orgánu musí odolat ruským pokusům proměnit hlavní místo mezinárodní diplomacie ve výsměch a platformu pro dezinformace,“ řekl diplomat.

  Ruská diplomacie jako ukazatel politiky Kremlu

Jak je vidět, reakce politiků civilizovaného světa na zahájení předsednictví Ruska v Radě bezpečnosti OSN je výmluvná a svědčí o jejich pochopení celé absurdity situace – státu, který je hlavním agresorem našeho času, vede organizaci určenou k zajištění klidu a pořádku.

Ale protože jsou civilizovaní a dodržují zákony, dodržují pravidla – Rusko má proto příležitost stát se šéfem Rady bezpečnosti OSN.

To svědčí o tom, že to, co řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský, se skutečně děje a v blízké budoucnosti je třeba provést reformu OSN.

Jinak se z organizace určené k zajištění míru promění ve zbraň agresora a bude nejen k ničemu, ale stane se také další nebezpečnou pákou vlivu v rukou Moskvy.

Pokud se tak v nejbližší době nestane, čeká OSN stejná úvaha jako její předchůdkyně Společnost národů, která v podstatě nezvládla svůj hlavní úkol a nezabránila druhé světové válce.

Pokud lidstvo nechce stejný výsledek s OSN, pak jsou potřeba skutečné kroky k pacifikování agresora. Svět stojí před volbou a musí to udělat hned.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com