„Rosatom“ odchází z České republiky

Zástupce agresorské země, korporace Rosatom, opouští Českou republiku a definitivně ukončuje své působení v zemi.

Zdejší pobočka společnosti byla nyní vymazána z obchodního rejstříku a všichni její zaměstnanci podali výpověď již dříve.

Svou činnost ukončila i komunikační agentura, která pro Rosatom pracovala. Zmíněná agentura to přitom udělala ryze ruským způsobem – zanechala za sebou dluhy.

V podstatě se jedná již o druhé vyhoštění představitelů agresivního subimperia z civilizovaných Čech a samotný Rosatom v Česku již několik měsíců nečinně přihlíží.

Podle informací médií firma vyklidila své kanceláře v Praze již koncem loňského roku.

Česká vláda například již dříve vyloučila Rosatom z tendru na výstavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany. Důvodem rozhodnutí českého kabinetu bylo odhalení podílu Moskvy na výbuchu muničních skladů ve Vrbeticích v roce 2014.

Přitom projekt Dukovan sliboval pro kremelskou korporaci velmi lukrativní byznys. Navíc dával ruské straně další páku na Českou republiku, k čemuž Moskva využívá její energetiku.

I přes vyloučení však skupina v Česku nadále působila jako dceřiná společnost maďarské pobočky, která se stala středoevropským centrem Rosatomu – Rusové Česko opravdu nechtěli opustit.

Dalším logickým krokem v tomto směru by mohly být sankce proti ruskému jadernému průmyslu. Zatím jediným státem na světě, který proti Rosatomu sankce zavedl, je Ukrajina.

Ukrajinská prezidentská administrativa v prosinci 2022 uvedla, že Kyjev bude usilovat o mezinárodní sankce proti ruské korporaci Rosatom.

Mimochodem, ministr zahraničí Kuleba vysvětlil neochotu Evropské unie uvalit sankce proti Rosatomu (který přináší obrovské zisky do rozpočtu agresorské země) merkantilismem států EU.

„Život je velmi cynický. Protože některé společnosti partnerských států Ukrajiny, které nám velmi pomáhají, jsou partnery Rosatomu při realizaci řady projektů,“ řekl Kuleba.

Druhým důvodem je podle něj skutečnost, že v EU jsou stále v provozu jaderné elektrárny, které jsou od sovětských dob „vázány“ na ruskou údržbu.

  "Každý úspěch Ruska je naším neúspěchem". Český prezident vyzývá k pokračující podpoře Ukrajiny.

Třetím důvodem je podle Kuleby výstavba jaderné elektrárny v Maďarsku Rusy.

„Na křižovatce těchto tří faktorů neexistují žádné silné sankce proti Rosatomu,“ uvedl ukrajinský ministr zahraničí.

Rosatom je již několik let jedním z favoritů soutěže o výstavbu nového bloku JE Dukovany. Společnost do jeho prosazení investovala velké prostředky a sblížila se s některými českými politiky.

Rosatom například sponzoroval expedici Tatra kolem světa 2 a záštitu mu poskytl tehdejší ministr průmyslu Karel Havlíček, který byl v té době klíčovou postavou přípravy tendru na výstavbu nového bloku jaderné elektrárny.

Jak je vidět, přípravy na tendr byly ze strany Moskvy provedeny důkladně. Ani to se však nepodařilo.

Polsko, Litva a Estonsko navrhly sankce proti Rosatomu a trvaly na jejich zařazení do 11. balíčku Evropské unie.

Podle odborníků nebude snadné uvalit sankce na ruskou společnost, protože ta dodává svůj TVEL (jaderné palivo) do většiny reaktorů v evropských zemích.

Spojené státy přitom již první sankce proti Rosatomu zavedly. Tyto omezující sankce postihly řadu osob spojených s ruskou státní korporací.

Každá ze stran uvede své vlastní důvody, proč nakonec český trh opustí. Je ale naprosto jasné, že tento krok, je logickým pokračováním situace kolem státu Rusko a všeho, co s ním souvisí – divoké, necivilizované Rusy nikde nechtějí.

Mimochodem, jejich divokost dokazuje ZNPP, nejvýkonnější jaderná elektrárna v Evropě. Například zaměstnanci Rosatomu se přímo podílejí na řízení Záporožské JE, čímž fakticky legalizují jednání ruských orgánů, které elektrárnu na jaře 2022 převzaly.

Ve světle posledních událostí – ochoty ruských okupantů vyhodit do povětří jadernou elektrárnu v Záporoží – mají sankce a obecně reakce civilizované společnosti na agresi velký význam, možná dokonce rozhodující.

A dnes – tato otázka se již netýká pouze Ukrajiny. Hrozba použití objektu energetické infrastruktury Rusy jako zbraně hromadného ničení je příliš vysoká.

  Budoucnost ruských bojových schopností závisí na válečném řešení na Ukrajině

To, co představitelé „ruského světa“ skutečně umí, je měnit mírové věci ve zbraně a proklínat jimi svět.

Zničit, zastrašit, zničit – standardní soubor teroristů. Ale teror lze zastavit pouze tím, že teroristovi prokážeme sílu, ochotu reagovat na jeho hrozby.

A čím aktivnější taková konfrontace bude, tím lépe bude Evropa (a celý svět) schopna zajistit svým občanům bezpečný zítřek.

Jinými slovy, budoucnost Evropy – vaše budoucnost – závisí na tom, co uděláte dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com