Fiala: Tlak na zemědělce a potravináře kvůli snížení cen potravin zafungoval

Tlak na zemědělce a potravináře kvůli snížení cen potravin, za které lidé kvůli státním dotacím pro oba tyto výrobní sektory loni platili dvakrát, podle premiéra Petra Fialy (ODS) zafungoval. U řady komodit lze sledovat meziměsíční pokles, uvedl dnes předseda vlády, který se v srpnu pozastavil nad rekordními zisky firem v zemědělství a potravinářství. Reagoval tak při interpelacích na vystoupení poslance ANO Milana Ferance, který míru loňského zisku zemědělských a potravinářských firem zpochybňoval.

„Mám pocit, že jsme někomu lidově řečeno šlápli na kuří oko,“ uvedl premiér. Podle něj zemědělským podnikům v souhrnu loni meziročně stoupnul zisk o 142 procent, podobně i potravinářským firmám včetně koncernu Agrofert, který má ve svěřenských fondech expremiér a předseda ANO Andrej Babiš. Stát jim na dotacích vyplatil přes 40 miliard korun, připomenul Fiala.

„Zisky jsou rekordní a ceny potravin jsou taky rekordní. Je potřeba udělat něco, aby tomu tak nebylo,“ řekl premiér. Cestou je podle něj tlak státu na všechny účastníky procesu výroby a prodeje potravin, aby se jejich ceny snížily. „A hle, ono to funguje,“ dodal Fiala.

Premiér koncem srpna vyzval potravinářské firmy s rekordními zisky ke snížení cen produktů. „Rekordní zisky Agrofertu a dalších obřích zemědělských a potravinářských firem nejsou jen výsledkem jejich úspěchu na trhu, ale také štědrých dotací. A proto by se jejich zisky měly a musí projevit snížením cen potravin,“ uvedl premiér. Koncern Agrofert za loňský rok vykázal zisk zhruba 13 miliard korun, což byl více než dvojnásobek v porovnání s předchozím rokem. Fiala k tomu uvedl, že mu připadá nevkusné, když majitel takovýchto firem vyčítá vládě, že nic nedělá s cenami potravin.

Feranec řekl, že meziroční zisk je zavádějící údaj a že ziskovost při porovnání s tržbami se zvýšila v rozmezí od 1,5 do 4,5 procentního bodu. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se nad tím pozastavil. Připomněl zákon o cenách, který o přiměřenosti zisku pojednává a zapovídá zneužívání výhodnějšího postavení na trhu.

  Opatření ve školách se budou řídit semaforem MZd

Výrobci potravin podle ministra loni dosáhli zisku od 20 do 240 milionů korun. Měli by jej reinvestovat a promítnout do cenového řetězce. „Chci, aby všichni hráli fér,“ dodal ministr.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com