Policie našla v domě střelce dopis, v němž se přiznal k vraždě v Klánovicích

Policisté našli v domě střelce z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) v Hostouni na Kladensku dopis, ve kterém se útočník přiznal k dvojnásobné vraždě v Klánovickém lese z 15. prosince. Uvedl to dnes Deník N, informaci mu potvrdil policejní mluvčí. Obsah dopisu policie nemůže zveřejnit, případ totiž i nadále prověřuje. Oběťmi ze střelby v Klánovicích jsou podle médií dvaatřicetiletý muž a jeho dvouměsíční dcera. Policie už minulý týden oznámila, že vraždu z Klánovic na základě balistiky spojila s mužem, který ve čtvrtek v budově FF UK na náměstí Jana Palacha zabil 13 lidí. Čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici.

„Mohu potvrdit, že jsme v Hostouni zajistili dopis, kde pachatel napsal, že spáchal útok v Klánovickém lese,“ řekl serveru mluvčí pražské policie Jan Daněk. „Obsah dokumentu nyní nelze zveřejnit, a to kvůli probíhajícímu prověřování celé události,“ dodal mluvčí. Policie má podle něj v plánu vyslýchat svědky, kteří by se mohli detaily dozvědět z médií. Dopis a zbraň, jež odpovídá typu, který pachatel použil v Klánovicích, našla policie v den útoku na fakultě.

O tom, že indicie směřují k tomu, že střelba na FF UK a vraždy z Klánovic mají totožného pachatele, mluvil minulý týden na tiskové konferenci ředitel pražské policie Petr Matějček. Šéf pražské mordparty Aleš Strach tehdy uvedl, že pravděpodobný vrah neměl k činům jeden konkrétní důvod. Řekl také, že podezřelý ze střelby na FF UK figuroval mezi podezřelými z Klánovic. Chybělo pár dní, aby se další tragédii zabránilo, uvedl v pátek Strach.

V souvislosti s policejním zásahem na univerzitě se objevila kritika na sociálních sítích, lidé upozorňovali například na možné podcenění situace ze strany policie. Policie dostala ve čtvrtek po poledni informaci o tom, že mladý muž z obce Hostouň odjel do Prahy s tím, že si chce vzít život. O 25 minut později zjistila, že v Hostouni byl nalezen mrtvý otec podezřelého, po jeho synovi poté vyhlásila pátrání. Policie zjistila, že muž bude mít přednášku v Celetné ulici v Praze. Evakuovala proto tamní budovu filozofické fakulty, střelba se ale následně uskutečnila v hlavní budově na náměstí Jana Palacha. V důsledku útoku na fakultě zemřelo 14 lidí, zraněno bylo 25 lidí.

  Vymezení pracovní karantény kritizují hejtmani ANO, šéf asociace čeká diskusi

Policejním zákrokem se zabývá také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Nyní analyzuje informace a vyhodnocuje podněty od veřejnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com