Dva muži za vraždu na Svitavsku dostali 18 a 26 let vězení, tělo oběti uvařili

Krajský soud v Hradci Králové v případu vraždy 28letého muže v létě 2022 na Svitavsku potrestal dva obžalované 18 a 26 lety vězení. Tělo oběti podle spisu uvařili, kosti spálili a ostatky rozvezli. Podle soudních znalců obžalovaní trpí disociální poruchou osobnosti a jejich resocializace je nepravděpodobná. Pavel Jireček dostal za vraždu ve spolupachatelství 26 let vězení a Alexandr Golubničenko za stejný zločin 18 let vězení. Hrozilo jim 15 až 20 let vězení, případně trest výjimečný. Rozsudek je nepravomocný. Jirečkův obhájce se na místě proti rozsudku odvolal, Golubničenkův advokát a státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

„Soud u obžalovaného Jirečka neshledal žádnou polehčující okolnost,“ řekl předseda senátu Jan Šlosar. Přihlédl i k závěrům znalců, podle kterých je Jirečkova náprava ztížená. Naopak Golubničenkovi podle soudu pomohlo to, že spolupracoval s policií, a jeho výpověď, kterou soud označil za věrohodnou. Kdyby Golubničenko nevypovídal, důkazní situace by byla velmi ztížena, uvedl Šlosar. Jeho výpověď se záznamem z rekonstrukce na místě činu označil za stěžejní důkaz. „Soud dospěl k závěru, že to, co popsal, je skutkový děj, který se v (obci) Pohodlí odehrál,“ řekl Šlosar.

Golubničenko ale odmítl, že by se na činu předem dohodli a že by šlo o vraždu. Jeho obhájkyně navrhla, že pokud by měl být potrestán, tak maximálně za zbavení osobní svobody s nedbalostním následkem smrti.

Jireček vinu odmítl, připustil ale, že chtěli s Golubničenkem muže potrestat za krádeže. Výpovědi Golubničenka, které ho usvědčují, označil za tendenční a účelové. Jirečkův obhájce také zpochybnil výpovědi svědků, které jeho klienta usvědčují. „Jednoznačně (Jireček) vylučuje účast na smrti poškozeného,“ řekl obhájce. Dodal, že Jireček by měl být uznán vinným pouze za zbavení osobní svobody poškozeného. „Byl jsem hloupý, že jsem se do toho nechal zatáhnout. Lituji, co se stalo,“ řekl Jireček, který svaloval vinu na Golubničenka.

  Českého lva za nejlepší seriál získal Ochránce České televize

Původně policie čin kvalifikovala jako zbavení osobní svobody s následkem smrti, později ve světle nových důkazů kriminalisté změnili právní kvalifikaci na vraždu.

Státní zástupkyně Lenka Faltusová navrhla za vraždu „zvlášť surovým a trýznivým způsobem“ pro Jirečka trest okolo 30 let vězení a pro Golubničenka okolo 25 let odnětí svobody. „Rozsudek je v souladu s mým závěrečným návrhem. Tresty, které byly obžalovaným uloženy, jsou mírnější než můj závěrečný návrh, proto jsem si nechala lhůtu pro podání odvolání,“ řekla Faltusová. Podle ní byla vražda spáchána v nepřímém úmyslu.

Poškozený dříve bydlel v domě v obci Pohodlí u Litomyšle, dům byl Jirečkovým trvalým bydlištěm. Podle obžaloby donutili poškozeného na Břeclavsku nastoupit do auta, kterým ho odvezli do domu známého v Lubné, kde ho ve sklepě několik hodin mučili, vyplývá z obžaloby. Mělo jít o trest za ukradené drogy a další věci. Podle spisu pak bezvládné tělo převezli do domu v Pohodlí, kde oběť utýrali. Tam poškozeného drželi několik dnů.

Obžalovaní poté společně zosnovali plán, jak se zbavit těla, uvádí státní zastupitelství. Podle spisu tělo uvařili v kovovém sudu na dvoře domu, kosti spálili a zbytky rozvezli po okolí obce. V domě v obci Pohodlí poté zahladili stopy a například sklep, kde muže týrali, vybílili vápnem, vyplynulo z obžaloby.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com