Prezident Vietnamu řekl Putinovi, že chce posílit vzájemné vztahy

Vietnam chce posílit vztahy s Ruskem, řekl vietnamský prezident To Lam na dnešním setkání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem v Hanoji. Prezident To také poblahopřál Putinovi ke znovuzvolení a ocenil úspěchy Ruska, včetně „vnitropolitické stability“. Putin uvedl, že posílení komplexního strategického partnerství s Vietnamem je jednou z priorit Ruska.

Ruský prezident dnes odpoledne místního času přijel do vietnamského prezidentského paláce, kde ho přivítaly školní děti mávající ruskými a vietnamskými vlajkami. Potřásl si zde rukou s novým vietnamským prezidentem Toem a objal ho. Při jednání podepsali oba státníci dohody o další spolupráci ve vzdělávání, vědě a technice, energetice či zdravotnictví, uvedla agentura AP.

Ruský vůdce se má později setkat také s generálním tajemníkem komunistické strany Nguyen Phu Trongem – nejmocnějším vietnamským politikem – a dalšími představiteli.

Putinova návštěva ve Vietnamu vyvolala kritiku ze strany Spojených států, které loni posílily diplomatické vztahy s Hanojí a patří k jejím nejvýznamnějším obchodním partnerům. Americké velvyslanectví ve Vietnamu před Putinovým příjezdem zdůraznilo, že „žádná země by neměla dávat Putinovi prostor pro propagaci jeho agresivní války (na Ukrajině) a umožňovat mu normalizovat jeho zvěrstva“. Pokud bude Putinovi dovoleno cestovat, „mohlo by to normalizovat hrubé porušování mezinárodního práva ze strany Ruska“, píše se v prohlášení americké ambasády.

Putin chce podle analytiků návštěvou Vietnamu ukázat, že Rusko není navzdory agresi vůči Ukrajině mezinárodně izolováno. Vietnam patří k zemím, které ruskou válku vůči sousednímu státu neodsoudily. Tvrdí, že zaujímá ke konfliktu neutrální postoj.

Mezinárodní trestní soud (ICC) loni vydal na Putina zatykač v souvislosti s obviněním z válečných zločinů na Ukrajině, což Putin odmítá. Vietnam není signatářem Římského statutu, na jehož základě Mezinárodní trestní soud vznikl, takže nemá povinnost ruského prezidenta zatknout.

  Deset amerických států žaluje Google, prý zneužívá pozice na trhu

V úterý a ve středu Putin navštívil Severní Koreu, kde s diktátorem Kim Čong-unem podepsali dohodu, která stanoví, že obě země bezodkladně vynaloží všechny dostupné vojenské prostředky na pomoc partnerovi v případě války.

Strategický pakt, který by podle agentury AP mohl znamenat nejsilnější spojení mezi Moskvou a Pchjongjangem od konce studené války, přichází v době, kdy obě země čelí stupňující se roztržce se Západem.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com