Kandidátské země by měly být do EU přijímány postupně, řekl Lipavský APA

Kandidátské země by měly být do Evropské unie přijímány postupně. Řekl to český ministr zahraničí Jan Lipavský agentuře APA na okraj Evropského fóra Wachau, které se v dolnorakouském klášterním komplexu Göttweig koná od čtvrtka do dneška. Šéf české diplomacie se podle APA vyslovil pro „model regaty“, tedy soutěžení mezi kandidáty vstupu do EU v pokročilosti reforem. Společné přistoupení by podle něj „brzdilo rychlejší kandidáty“.

Přizpůsobení se unijním pravidlům a reformy jsou dva „paralelní procesy“, zdůraznil Lipavský. „Musíme každé evropské zemi, která si to přeje a plní předpoklady, poskytnout evropskou perspektivu,“ dodal.

Ukrajina je přitom podle Lipavského zvláštní případ, protože byla napadena Ruskem, které se „proměnilo ve fašistický režim“. „(Ruský prezident Vladimir) Putin vede imperialistickou válku proti celé Evropě. I Českou republiku má Moskva na mušce při svých hybridních útocích,“ upozornil šéf české diplomacie.

Ukrajinci se rozhodli pro demokracii a „evropský styl života“, a zaslouží si tudíž veškerou podporu ze strany unijních zemí, zdůraznil Lipavský a připomněl, že Česko pomáhá i dodávkami zbraní a že přijalo půl milionu uprchlíků z Ukrajiny, což je největší počet na hlavu v EU.

„Nechci za svého života nikdy znovu vidět železnou oponu na hranici mezi Českem a Rakouskem,“ řekl Lipavský. I tato někdejší smrtící hranice byla kdysi zřízena na příkaz z Moskvy, zdůraznil Lipavský.

Členské státy EU v pátek formálně schválily vyjednávací rámce pro věcné zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem. O vstup do EU usilují také země západního Balkánu. Lipavský se v pátek během rakouského fóra s kolegy z Rakouska, Itálie a několika dalších zemí shodl, že rozšíření unie o západobalkánské země by mělo být prioritou evropského bloku.

ČTK

  Negativní, nebo pozitivní? U desetiny testovaných může být chyba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com