Premiér: Vláda nejmenuje Vobořilova nástupce, agendu povede protidrogový odbor

Vláda nebude jmenovat po odchodu národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila jeho nástupce. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj je agenda v oblasti závislostí natolik rozpracovaná, že ji může dál vést odbor protidrogové politiky úřadu vlády s experty. Vobořil se rozhodl odstoupit z postu koordinátora ke konci srpna.

„Pan Vobořil nebude mít v pozici národního protidrogového koordinátora pokračovatele. My jsme přesvědčeni, že agenda je rozpracovaná tak daleko, že ji lze řídit na expertní a úřednické odborné úrovni tak, jak je nastavena struktura na úřadu vlády,“ uvedl premiér.

Odbor protidrogové politiky úřadu vlády, pod který spadají oddělení koordinace a financování a národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti, vede Lucia Kiššová. Ta by měla Vobořila nahradit také na pozici výkonného místopředsedy rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí, sdělila ČTK dnes mluvčí vlády Lucie Ješátková.

Asociace poskytovatelů adiktologických služeb (APAS) dnes vyzvala premiéra a vládu, aby zaručili a zajistili, že protidrogový odbor zůstane nezávislý a bude dál spadat pod kabinet. Experti se obávají přesunu pod resort zdravotnictví, tedy oslabení agendy a zastavení připravovaných změn. „Nedochází k žádné změně, k žádnému přesunu na jiný orgán, ani k vytváření ničeho jiného,“ uvedl premiér. Podle něj bude pokračovat nynější nastavení.

Vobořil se svým týmem pracoval mimo jiné na návrhu zákona o regulovaném trhu s konopím, který koalice teď projednává. Prosazoval novelu o návykových látkách se zavedením seznamu takzvaných psychomodulačních látek. Podle APAS je připraven i návrh adiktologického zákona, který má mimo jiné nastavit financování prevence a služeb. Odcházející koordinátor navrhoval také opatření k omezení nadměrného pití alkoholu v Česku. Byl pro danění tichého vína. Do sporu s politiky se ale dostal i kvůli nedávnému nálezu kokainu ve Sněmovně, kdy uvedl, že tato látka není v dolní komoře žádná novinka. Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš pak vyzýval premiéra, aby Vobořila „okamžitě vyhodil“. Svým vyjádřením o kokainu Vobořil urazil i některé koaliční politiky. Dlouhodobě na jeho odchod tlačili vládní lidovci. Výhrady měli i zástupci TOP 09.

  Pražští Piráti zahájili schvalování koaliční smlouvy se Spolu a STAN

Podle premiéra nebylo Vobořilovo rozhodnutí rezignovat překvapivé. Dál bude pro vládu pracovat jako poradce. Fiala řekl, že Vobořil splnil řadu věcí a připravil řadu návrhů, které si předsevzal či na kterých se dohodli. Předseda vlády označil Vobořilovu dlouholetou práci protidrogového koordinátora za „mimořádně motivovanou a profesionální“.

Asociace APAS se po Vobořilově odchodu obává oslabení agendy a zastavení změn

Asociace poskytovatelů adiktologických služeb (APAS) vnímá odchod národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila z funkce jako možné ohrožení fungování politiky v oblasti závislostí. Obává se přesunu agendy z úřadu vlády pod resort zdravotnictví, tedy jejího oslabení a zastavení připravovaných změn. Vyzývá premiéra Petra Fialu (ODS) a vládu, aby zaručili a zajistili to, že protidrogový odbor zůstane nezávislý a bude dál spadat pod kabinet. APAS to uvedla v tiskové zprávě, kterou zaslala ČTK. Vobořil se rozhodl odstoupit, končí na konci srpna. Mluvčí vlády Lucie Ješátková ČTK sdělila, že agenda zůstává na úřadu vlády, pod jiný resort se nepřesune.

„Bez silného národního protidrogového koordinátora se sníží dosavadní podpora opatření snižování škod způsobených návykovým chováním a může nastat opětovná snaha ministerstva zdravotnictví, aby se celá agenda převedla do gesce tohoto resortu, což by znamenalo konec funkčních adiktologických služeb,“ uvedla asociace. Ta zastřešuje 35 organizací, které se zaměřují na prevenci a léčbu závislostí.

Politiku v oblasti závislostí má na starosti protidrogový odbor úřadu vlády. Spadá pod něj oddělení koordinace a financování a také národní monitorovací středisko pro závislosti. Funkce šéfa odboru se dřív pojila s postem protidrogového koordinátora, nyní jsou obě pozice oddělené. Snahy o přesun protidrogové agendy pod resort zdravotnictví se objevily v minulém volebním období po roce 2018, kdy se národní koordinátorkou stala Jarmila Vedralová. Záměr ostře kritizovali odborníci na problematiku závislostí i čtyři bývalí protidrogoví koordinátoři. Poukazovali na to, že česká protidrogová politika zahrnuje nejen léčbu, ale i prevenci, regulaci trhu, kontrolu či represi a zaměřuje se nejen na nelegální látky, ale také na alkohol, tabák a hazard. Vyžaduje tedy nadresortní přístup. Odbor nakonec zůstal pod kabinetem.

  Úřady práce podle Jurečky evidují 9700 nevyřízených žádostí, je to zlepšení

„Agenda zůstává na úřadě vlády, nikam nepřechází,“ uvedla mluvčí vlády. Řízením rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí bude podle ní pověřena ředitelka odboru protidrogové politiky úřadu vlády Lucia Kiššová. Výkonným místopředsedou rady je teď Vobořil.

Výkonný ředitel Spolku Ulice Plzeň Martin Parula označil Vobořila za klíčovou postavu v prosazování legislativních změn a opatření. Považuje jeho odstoupení za špatnou zprávu pro adiktologické služby. Podotkl, že Vobořil sám zmiňoval tlak na svůj odchod, a to od byznysu i politiků. „Vyhovění těmto silám znamená velké ohrožení funkčnosti celého sektoru,” uvedl Parula.

Vobořil by měl dál působit jako poradce premiéra či vlády. Podle Dagmar Krutilové z P-centra, které se zaměřuje na prevenci, poradenství a doléčování, poradenská role ke koordinování postupu nestačí. „Nevíme, jaké má vláda s touto pozicí plány. Pokud však bude vybírat nového protidrogového koordinátora, je nezbytné, aby se jednalo o odborníka se znalostí problematiky adiktologie, aby mohl dotáhnout a prosadit připravované zákony a další potřebná témata,“ uvedla Krutilová.

Podle APAS je už adiktologický zákon, který má mimo jiné nastavit financování prevence a služeb, připravený. Asociace vyzvala premiéra a členy vlády, aby normu urychleně projednali. „Po Vobořilově odchodu chceme slyšet od vlády záruku, že připravený zákon bude přijat,“ uvedl bývalý národní protidrogový koordinátor Josef Radimecký z organizace White Light. Vobořila považoval za garanci toho, že témata jako nadužívání sociálních sítí mladými či násilí pod vlivem alkoholu „nebudou padat pod koberec“.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com