Fiala mluvil s předsedou Knesetu o situaci v Izraeli i obranné spolupráci

Premiér Petr Fiala (ODS) hovořil dnes na úřadu vlády s předsedou Knesetu Amirem Ohanou o situaci v Izraeli a potřebě odstranit teroristický Hamás jako vládnoucí sílu v Gaze. Předseda vlády to po schůzce uvedl na síti X. Strakova akademie doplnila, že politici hovořili také o obranné a průmyslové spolupráci obou zemí.

Stejně jako při předchozích jednáních se šéfy českých parlamentních komor Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a Milošem Vystrčilem (ODS) probíral Ohana s Fialou dění na Blízkém východě. „Bavili jsme se hlavně o aktuální situaci v Izraeli a potřebě odstranit Hamás coby vládnoucí sílu v Gaze. Míru a rozvoje můžeme dosáhnout pouze bez teroristů,“ konstatoval Fiala.

Ohana po schůzce s Pekarovou Adamovou ocenil bezpodmínečnou českou podporu Izraele. Fiala dnes zopakoval, že ČR stále podporuje právo Izraele na sebeobranu. „ČR i nadále vyzývá k bezpodmínečnému propuštění všech izraelských rukojmí,“ uvedl úřad vlády.

Nynější válku v Pásmu Gazy vyvolal loni říjnový teroristický útok Hamásu na Izrael, při němž zahynulo téměř 1200 lidí. Dalších zhruba 250 lidí ozbrojenci odvlekli na území Pásma Gazy jako rukojmí. Izraelská vojenská ofenziva si od té doby podle bilance ministerstva zdravotnictví ovládaného Hamásem vyžádala životy nejméně 38.345 Palestinců. Izraelská armáda uvádí, že v Pásmu Gazy zabila přes 15.000 teroristů.

Podle úřadu vlády se rozhovor Ohany s českým předsedou vlády soustředil také na obrannou a průmyslovou spolupráci ČR a Izraele. Fiala považuje za důležité spolupráci obou zemí nadále posilovat. Kvalitu vztahů a strategické partnerství podle něj dokládá množství vzájemných návštěv na vysoké diplomatické úrovni.

Pekarová Adamová: Je nutné stále připomínat, čeho se Hamás loni dopustil

Ústavní činitelé dnes v Praze jednali o situaci na Blízkém východě a v Pásmu Gazy s Amirem Ohanou. Je nutné připomínat, čeho se loni dopustilo v Izraeli teroristické hnutí Hamás, řekla po jednání Markéta Pekarová Adamová. Ohana ocenil bezpodmínečnou českou podporu Izraele. Česko podle něho v mezinárodních organizacích, svými prohlášeními i konkrétními kroky ukazuje, jak vypadá skutečné přátelství. Při jednání v Senátu podle Miloše Vystrčila zaznělo ujištění, že Izrael dělá vše pro to, aby se v Pásmu Gazy poskytovala civilistům humanitární pomoc v maximální možné míře, a ujištění, že Izrael dodržuje mezinárodní právo. Na otázku, jak dlouho ještě potrvá hledání cesty z konfliktu, podle Vystrčila není možné odpovědět.

  Prezident Pavel se sejde s Fialou a s Babišem, témata nejsou známa

Nynější válku v Pásmu Gazy vyvolal loni 7. října teroristický útok Hamásu na Izrael, při němž zahynulo téměř 1200 lidí. Dalších zhruba 250 lidí ozbrojenci odvlekli na území Pásma Gazy jako rukojmí. Izraelská vojenská ofenziva si od té doby podle bilance ministerstva zdravotnictví ovládaného Hamásem vyžádala životy nejméně 38.295 Palestinců. Izraelská armáda uvádí, že v Pásmu Gazy zabila přes 15.000 teroristů.

Během jednání Ohany s vedením horní komory probrali politici situaci na Blízkém východě, senátoři se ptali podle Vystrřila i na plány Izraele v Pásmu Gazy do budoucna. Nálady v regionu podle něho nepřispívají k tomu, aby se našlo řešení brzo. „Bavili jsme se jak o historii i o tom, že jsme připraveni dál Izrael podporovat, jako skuteční příátelé mluvime i o tom, co tu podporu může oslabit,“ řekl Vystrčil novinářům na dotaz ohledně výhrad části zemí k některým krokům Izraele.

Pekarová Adamová dnes novinářům řekla, že říjnový útok je nutné stále připomínat, protože se zdá, že lidé na barbarský a brutální začátek konfliktu zapomínají. Připomněla svou prosincovou cestu, kdy spolu s předsedou Senátu navštívila také dva z kibuců, v nichž Hamás vraždil civilisty. Uvedla, že na tuto osobní zkušenost nelze zapomenout.

Stejně jako Ohana zmínila nutnost osvobození všech rukojmích. „Izrael je odhodlaný vrátit všechny rukojmí zpět k jejich rodinám a dosáhnout ve válce všech svých oznámených cílů,“ řekl Ohana. Ocenil, že Česko v této záležitosti stojí na „správné straně historie“.

Předsedkyně Sněmovny připomněla, že už od loňska vlaje na budově dolní komory Parlamentu na znamení podpory izraelská vlajka. Ohana podporu ocenil, mezi oběma zeměmi je podle něj zvláštní pouto už od vzniku Československa. „Svými hlasováními v OSN, EU a dalších organizacích, svými vyjádřeními proti terorismu a podporou práva Izraele na sebeobranu ČR ukazuje, jak vypadá skutečné přátelství,“ řekl Ohana, který se dnes v Praze sejde ještě s premiérem Petrem Fialou (ODS).

  Vykolejený vlak ráno zablokoval trať z Ústí do Prahy

Proti jeho přijetí se dnes postavily iniciativy Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě, Mluvme o tom, Židovský hlas solidarity či Palestinský klub v ČR. Signatáři dopisu, mezi kterými je například bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, poukazují na to, že přijetím předsedy izraelského parlamentu a člena vládní strany Likud by čeští představitelé „vyjádřili podporu izraelským válečným zločinům v Gaze a genocidě“. Několik desítek lidí dnes odpoledne protestovalo na pražském Malostranském náměstí s transparenty a palestinskými vlajkami a skandovali heslo „Free Free Palestine“.

Pekarová Adamová i Ohana chválili výsledky loni uzavřeného memoranda, podle kterého si chtějí obě země vyměňovat zkušenosti s fungováním parlamentních institucí včetně kybernetické bezpečnosti. Právě v kyberbezpečnosti má podle Pekarové Adamové Izrael významné know-how. „Víme, jak s kyberútoky bojovat, ale je výhodné mít možnost porovnat své zkušenosti s našimi partnery a mít díky tomu možnost naši obranu vylepšit,“ řekla.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com