Vojtěch dnes navrhne vládě vyhlášení nouzového stavu

seznamzpravy.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes navrhne vládě, aby kvůli epidemii koronaviru vyhlásila nouzový stav. Uvedl to server iDNES.cz. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl webu sdělil, že důvodem je situace v nemocnicích, které čelí náporu pacientů s covidem-19. V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé vyhlášen loni v březnu, podruhé před rokem 5. října. Několikrát byl prodloužen a skončil letos 11. dubna. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) doufá v to, že ministerstvo zdravotnictví nechce nouzový stav proto, aby mohli medici místo studia pomáhat v nemocnících. Na twitteru uvedl, že čeká vysvětlení na jednání vlády.

Že vláda zvažuje kvůli zrychlující koronavirové epidemii jeho opětovné vyhlášení, řekla už dnes ráno Českému rozhlasu-Radiožurnálu hlavní hygienička Pavla Svrčinová. V pátek po jednání vlády ministr Vojtěch řekl, že vyhlášení nouzového stavu není nutné.

V nemocnicích je v současnosti téměř 4900 pacientů s covidem a vyhlášené opatření by jim umožnilo výpomoc mediků. Podle Svrčinové začíná chybět personál nejen v nemocnicích, ale také v domovech důchodců a v zařízeních sociální péče. V nemocnicích už nyní vypomáhá armáda.

„Nouzový stav kvůli tomu, aby museli očkovaní studenti lékařských oborů místo studia dělat v nemocnicích pomocné práce? To, doufám, hlavní hygienička a ministerstvo zdravotnictví nemyslí vážně! Předpokládám, že nám to na vládě vysvětlí,“ reagoval Plaga na twitteru. Medici pomáhali v nemocnicích už loni na jaře a na podzim i na začátku letošního roku. V březnu se proti tomu vyslovila Asociace děkanů lékařských fakult, která upozornila na to, že to nepříznivě ovlivňuje kvalitu výsledků studia a do budoucna může vést k problémům v celém zdravotnictví.

Vojtěch po pátečním jednání vlády uvedl, že opatření proti šíření epidemie se mohou dál řídit pandemickým zákonem. Stav nouze by byl nutný, kdyby vláda omezovala například volný pohyb lidí, uvedl před víkendem ministr. Vyplývá to podle něj i z konzultací s právníky ministerstva zdravotnictví.

  Ukrajinská armáda brání Evropu před ruskou agresí - bulharská média

Vláda v demisi má dnes projednat rovněž podporu podnikatelů kvůli zpřísnění opatření proti covidu-19.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com