Sněmovna po 6,5 hodiny schválila program schůze k hlasování poštou

Sněmovna schválila dnes odpoledne zhruba 6,5 hodiny od začátku jednání program mimořádné schůze svolané z podnětu vládního tábora k dalšímu kolu debaty o zavedení možnosti korespondenční volby pro české občany žijící v zahraničí. Poslanci opozičních ANO a SPD konání schůze nepodpořili, hlasovali proti. Do řádné diskuse o sporné volební novele se po schválení programu schůze hlásilo 23 poslanců.

Úvod jednání dolní komory před hlasováním o programu ovládli předsedové dvojice opozičních hnutí Andrej Babiš (ANO) a Tomio Okamura (SPD). Jejich vystoupení z titulu přednostního práva vyplnila dohromady přibližně 5,5 hodiny.

Babiš mimo jiné prohlásil, že koaliční vláda Petra Fialy (ODS) nesplnila žádný z předvolebních koaličních slibů, obírá starobní důchodce, nezabránila vysoké inflaci a propaguje kroky, které prosadil předchozí kabinet pod vedením předsedy ANO. Okamura využil vystoupení zejména ke kritice unijního migračního paktu a vlády, kterou vinil v souvislosti s ním z vlastizrady. „Migrační pakt je katastrofa pro Českou republiku a další podraz Fialovy vlády na naše občany,“ řekl.

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle koaliční předlohy mohli využít čeští občané, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Poprvé by Češi v cizině mohli podle předlohy hlasovat dopisem už v příštích řádných volbách do Sněmovny v roce 2025.

Poslance čeká druhé čtení volební novely, v němž budou moci předkládat pozměňovací návrhy. Úpravu některých parametrů korespondenční volby už navrhl ústavně-právní výbor. Koalice s opozicí se ale nadále neshodují v pohledu na její soulad s ústavou. Opoziční hnutí ANO a SPD tvrdí, že hlasování poštou může být v rozporu s principy tajné, svobodné a osobní volby.

Hned v úvodu jednání Sněmovna rozhodla na návrh koalice o tom, že bude moci jednat i přes noc. Podle informací ČTK z dopoledního jednání sněmovního širšího vedení by dnešní jednací den mohl skončit kolem pátečních 01:00. Schůze by pak měla pokračovat od pátečních 09:00.

  Některé kraje dva dny volna zaměstnancům nedají, nechtějí zadlužit stát

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com