V noci se pokusilo překonat hranici 150 migrantů, uvedli polští pohraničníci

archiv.hn.cz

Na 150 migrantů se v noci na dnešek neúspěšně pokusilo přejít hranici z Běloruska do Polska poblíž obce Dubicze Cerkiewne. Migranty při tom doprovázely běloruské bezpečnostní složky, uvedla dnes polská hraniční stráž. Ta za celou neděli zaznamenala na polsko-běloruském pomezí bezmála 350 podobných pokusů.

Informace o dění na hranici je obtížné ověřit z nezávislých zdrojů, protože kvůli výjimečnému stavu v polském pohraničním pásmu nemají do oblasti přístup novináři či humanitární organizace. Ochránci lidských práv viní Varšavu, že migranty, kterým se podaří proniknout do Polska, bezpečnostní složky zatlačují zpět přes hranici a neumožní jim požádat o azyl.

Podle hraniční stráže se za neděli pokusilo ilegálně vkročit z Běloruska do Polska 346 lidí. „Příslušníci pohraniční stráže vydali 58 osobám rozkaz k opuštění země. Zbývající pokusy byly zmařeny. Za napomáhání (k ilegálnímu přechodu hranice) byly zatčeny tři osoby: dva občané Sýrie a jeden Gruzie,“ sdělili dnes na twitteru polští pohraničníci.

Několik tisíc migrantů, převážně z Blízkého východu, se předminulý týden utábořilo v mrazivých teplotách na běloruské straně hranice s Polskem v naději, že se dostanou do Evropské unie. V posledních dnech migranti přijali jinou taktiku a jejich menší skupiny se pokoušejí překračovat hranici na mnoha různých místech, uvedly minulý týden polské úřady.

Západ obviňuje režim autoritářského běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že láká migranty z krizových oblastí do své země a pak je posílá k hranicím s EU. Minsk se tak podle západních zemí mstí za sankce, které EU na Lukašenkův režim uvalila kvůli porušování lidských práv. Běloruská strana podobná obvinění odmítá.

Polský prezident Andrzej Duda řekl týdeníku Sieci, že Lukašenko zřejmě cílil svou akci s migranty záměrně na Polsko. A to proto, že svou hranici „tvrdě bráníme“ a že chtěl ukázal připravenost jít do fyzického střetu se Západem.

  Česko dosud vydalo ukrajinským uprchlíkům téměř 342.300 víz dočasné ochrany

Na běloruské straně hraničního přechodu Kuźnica-Bruzhi mezitím úřady obnovily zásobování utábořených migrantů základními potřebami. Běloruská státní agentura BelTA zveřejnila snímky, jak vojáci rozdávají čaj, sušenky, jogurty a tvaroh běžencům ve skladišti přeměněném na nouzové ubytování.

Podle agentury DPA není jasné, co se nyní s utábořenými migranty bude dít. V Bělorusku momentálně pobývají experti Světové zdravotnické organizace (WHO). Podle běloruských úřadů bylo dosud hospitalizováno okolo 100 migrantů, z nichž někteří mají zápal plic. Panují obavy z šíření koronaviru ve stísněných podmínkách provizorního ubytování.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com